Odwzorowanie liniowe
-
monikap7
- Użytkownik

- Posty: 1193
- Rejestracja: 6 lis 2007, o 14:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 1 raz
Odwzorowanie liniowe
Odwzorowanie \(\displaystyle{ f: \RR[x]_3 \rightarrow \RR[x]_3}\) dane jest wzorem \(\displaystyle{ (f(w))(x)=(x-2)w'(x)-w(x).}\)
a). Wykazac, że \(\displaystyle{ f}\) jest odwzorowaniem liniowym.
b). Wyznaczyc macierz \(\displaystyle{ A}\) endomorfizmu \(\displaystyle{ f}\) w bazie \(\displaystyle{ B_{1}=(1,x,x^2,x^3)}\)
c). Znalezc jądro i obraz odwzorowania \(\displaystyle{ f}\), ich wymiary i bazy. Czy \(\displaystyle{ f}\) jest monomorfirmem lub epimorfizmem? odp uzasadnij
d). Niech \(\displaystyle{ B_{2}=(-2,x+1,3x^2-x,(x+1)^3)}\). Uzasadnic, że \(\displaystyle{ B_{2}}\) jest bazą w \(\displaystyle{ R[x]_{3}}\)
e). Korzystając z odpowiednich macierzy przejscia wyznaczyc macierz \(\displaystyle{ A'}\) endomorfizmu \(\displaystyle{ f}\) w bazie \(\displaystyle{ B_{2}}\)
a). Wykazac, że \(\displaystyle{ f}\) jest odwzorowaniem liniowym.
b). Wyznaczyc macierz \(\displaystyle{ A}\) endomorfizmu \(\displaystyle{ f}\) w bazie \(\displaystyle{ B_{1}=(1,x,x^2,x^3)}\)
c). Znalezc jądro i obraz odwzorowania \(\displaystyle{ f}\), ich wymiary i bazy. Czy \(\displaystyle{ f}\) jest monomorfirmem lub epimorfizmem? odp uzasadnij
d). Niech \(\displaystyle{ B_{2}=(-2,x+1,3x^2-x,(x+1)^3)}\). Uzasadnic, że \(\displaystyle{ B_{2}}\) jest bazą w \(\displaystyle{ R[x]_{3}}\)
e). Korzystając z odpowiednich macierzy przejscia wyznaczyc macierz \(\displaystyle{ A'}\) endomorfizmu \(\displaystyle{ f}\) w bazie \(\displaystyle{ B_{2}}\)
Ostatnio zmieniony 4 kwie 2018, o 23:48 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
-
monikap7
- Użytkownik

- Posty: 1193
- Rejestracja: 6 lis 2007, o 14:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 1 raz
Odwzorowanie liniowe
w a) mam wykazac mniej wiecej to, że
\(\displaystyle{ f(x+y)=f(x)+f(y)}\) oraz \(\displaystyle{ af(x)=f(ax)}\)
ale zupełnie nie wiem jak to zapisac w tym przykładzie
\(\displaystyle{ f(x+y)=f(x)+f(y)}\) oraz \(\displaystyle{ af(x)=f(ax)}\)
ale zupełnie nie wiem jak to zapisac w tym przykładzie
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22461
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Odwzorowanie liniowe
Zauważ, że owe \(\displaystyle{ x, y}\) są wielomianami. Tak samo wielomianem jest \(\displaystyle{ f(x)}\). Jeżeli ich argumentem jest \(\displaystyle{ t}\), to \(\displaystyle{ f(x) (t) =(t-2) x'(t) - x(t)}\)
Czym jest \(\displaystyle{ f(x+y) (t)}\)?
Czym jest \(\displaystyle{ f(x+y) (t)}\)?
-
monikap7
- Użytkownik

- Posty: 1193
- Rejestracja: 6 lis 2007, o 14:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 1 raz
Odwzorowanie liniowe
czyli:a4karo pisze:Zauważ, że owe \(\displaystyle{ x, y}\) są wielomianami. Tak samo wielomianem jest \(\displaystyle{ f(x)}\). Jeżeli ich argumentem jest \(\displaystyle{ t}\), to \(\displaystyle{ f(x) (t) =(t-2) x'(t) - x(t)}\)
Czym jest \(\displaystyle{ f(x+y) (t)}\)?
\(\displaystyle{ f(x+y) (t) =(t-2) (x+y)'(t) - (x+y)(t)}\)
tak?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36054
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
-
monikap7
- Użytkownik

- Posty: 1193
- Rejestracja: 6 lis 2007, o 14:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 1 raz
Re: Odwzorowanie liniowe
ok, już podpunkt a zrobiłam, a pomoże ktoś z podpunktem b?
Odwzorowanie \(\displaystyle{ f: \RR[x]_3 \rightarrow \RR[x]_3}\) dane jest wzorem \(\displaystyle{ (f(w))(x)=(x-2)w'(x)-w(x).}\)
b). Wyznaczyc macierz \(\displaystyle{ A}\) endomorfizmu \(\displaystyle{ f}\) w bazie \(\displaystyle{ B_{1}=(1,x,x^2,x^3)}\)
Odwzorowanie \(\displaystyle{ f: \RR[x]_3 \rightarrow \RR[x]_3}\) dane jest wzorem \(\displaystyle{ (f(w))(x)=(x-2)w'(x)-w(x).}\)
b). Wyznaczyc macierz \(\displaystyle{ A}\) endomorfizmu \(\displaystyle{ f}\) w bazie \(\displaystyle{ B_{1}=(1,x,x^2,x^3)}\)
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36054
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
Re: Odwzorowanie liniowe
Żeby otrzymać macierz przekształcenia \(\displaystyle{ f}\) w bazie \(\displaystyle{ B_1}\) musisz policzyć wartości wektorów bazowych, przedstawić je w bazie i zapisać jako kolumny macierzy. Dla przykładu:
\(\displaystyle{ f(1)(x)=(x-2)\cdot 0-1=-1=-1\cdot 1+0\cdot x+0\cdot x^2+0\cdot x^3}\)
więc pierwsza kolumna Twojej macierzy to
\(\displaystyle{ \begin{pmatrix}-1\\0\\0\\0\end{pmatrix}.}\)
JK
\(\displaystyle{ f(1)(x)=(x-2)\cdot 0-1=-1=-1\cdot 1+0\cdot x+0\cdot x^2+0\cdot x^3}\)
więc pierwsza kolumna Twojej macierzy to
\(\displaystyle{ \begin{pmatrix}-1\\0\\0\\0\end{pmatrix}.}\)
JK