Mam pewien problem z dwoma działaniami:
Zadanie: Zapisz krócej:
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{40x}}\) + \(\displaystyle{ \sqrt[3]{135x}}\) =
5\(\displaystyle{ \sqrt[2]{128x}}\) - \(\displaystyle{ \sqrt[2]{72x}}\) =
Próbowałem rozkładać na czynniki pierwsze ale coś źle wychodzi. Jak najłatwiej obliczyć? Z góry dzięki.
P.S> Z ty mzapisz krócej to wyłączyć czynnik przed znak pierwiastka. Dzięki.
Pierwiastki
- ariadna
- Gość Specjalny
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Pierwiastki
1)
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{40x}+\sqrt[3]{135x}=\sqrt[3]{8\cdot{5x}}+\sqrt[3]{27\cdot{5x}}=2\sqrt[3]{5x}+3\sqrt[3]{5x}=5\sqrt[3]{5x}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{40x}+\sqrt[3]{135x}=\sqrt[3]{8\cdot{5x}}+\sqrt[3]{27\cdot{5x}}=2\sqrt[3]{5x}+3\sqrt[3]{5x}=5\sqrt[3]{5x}}\)
- Sylwek
- Gość Specjalny
- Posty: 2711
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 654 razy
Pierwiastki
Może tak :
a) \(\displaystyle{ \sqrt[3]{40x}+\sqrt[3]{135x}=2\sqrt[3]{5x}+3\sqrt[3]{5x}=5\sqrt[3]{5x}}\)
b) \(\displaystyle{ 5\sqrt{128x}-\sqrt{72x}=5 8\sqrt{2x}-6\sqrt{2x}=34\sqrt{2x}}\)
a) \(\displaystyle{ \sqrt[3]{40x}+\sqrt[3]{135x}=2\sqrt[3]{5x}+3\sqrt[3]{5x}=5\sqrt[3]{5x}}\)
b) \(\displaystyle{ 5\sqrt{128x}-\sqrt{72x}=5 8\sqrt{2x}-6\sqrt{2x}=34\sqrt{2x}}\)