Nierówność z wartością bezwzględną

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
Ichigo0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 169
Rejestracja: 13 lis 2016, o 23:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: fsadsef
Podziękował: 61 razy

Nierówność z wartością bezwzględną

Post autor: Ichigo0 »

Witam.Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadnia. Próbowałam rozwiązać tą nierówność, ale chyba wyszedł zły wynik. Moje rozwiązanie: \(\displaystyle{ |2x-5|-|x+4| \le 2-2x\\}\)
Wyrażenia z wartością bezwzględną zerują się dla
\(\displaystyle{ 2x-5=0 \\ x= \frac{5}{2} \\ x=-4}\)
Pierwszy przedział:
\(\displaystyle{ x<-4\\
- \left( 2x-5 \right) +x+4 \le 2-2x\\ x \le -7}\)

część wspólna \(\displaystyle{ \left( -\infty,-7 \right)}\)
Drugi przedział
\(\displaystyle{ x}\) należy \(\displaystyle{ \left\langle-4, \frac{5}{2} \right)}\)
\(\displaystyle{ \\ - \left( 2x-5 \right) -x+4 \le 2-2x\\ x \le -9+2\\x \le -7\\}\)
\(\displaystyle{ x}\) należy \(\displaystyle{ \left\langle-4, \frac{5}{2} \right)}\)
\(\displaystyle{ - \left( 2x-5 \right) -x+4 \le 2-2x\\x \le 7}\)
część wspólna \(\displaystyle{ \left\langle-4, \frac{5}{2} \right)}\)
Trzeci przedział
\(\displaystyle{ x}\) należy \(\displaystyle{ \left\langle \frac{5}{2}, +\infty \right)}\)
\(\displaystyle{ 2x-5-x+4 \le 2-2x \\ x \le 1}\)
Co jest źle?
Ostatnio zmieniony 25 mar 2018, o 21:42 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 6 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22461
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3852 razy

Nierówność z wartością bezwzględną

Post autor: a4karo »

Po pierwsze w zadaniu jest nieparzysta ilość pionowych kresek: popraw to

Po drugie napisałaś mnóstwo znaczkow, ale ani jednego zdania. A przecież mówimy po polsku.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36048
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5340 razy

Nierówność z wartością bezwzględną

Post autor: Jan Kraszewski »

I poza tym, że nie ma słów, to znaczki rozrzucone w jakimś chaosie, więc ciężko się domyśleć, co robisz.

JK
Ichigo0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 169
Rejestracja: 13 lis 2016, o 23:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: fsadsef
Podziękował: 61 razy

Nierówność z wartością bezwzględną

Post autor: Ichigo0 »

Teraz jest dobrze?
michcior
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 9 mar 2016, o 16:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Nierówność z wartością bezwzględną

Post autor: michcior »

Źle opuszczasz nawias w wyrazeniu \(\displaystyle{ -(x+4)}\).
Ostatnio zmieniony 25 mar 2018, o 20:03 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
ODPOWIEDZ