Proszę o pomoc w rozwiązaniu równania:
\(\displaystyle{ (\sqrt{x})^{\log_5x-1}=5}\)
równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 24 wrz 2007, o 19:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: bielsko-biała
-
- Użytkownik
- Posty: 1676
- Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 178 razy
- Pomógł: 17 razy
równanie
\(\displaystyle{ (\sqrt{x})^{\log_5x-1}=5}\)
\(\displaystyle{ \log_5(\sqrt{x})^{\log_5x-1}=\log_{5}5}\)
\(\displaystyle{ (\log_5x-1)\frac{1}{2}\log_5x=1}\)
i dalej to juz równanie kwadratowe
\(\displaystyle{ \log_5(\sqrt{x})^{\log_5x-1}=\log_{5}5}\)
\(\displaystyle{ (\log_5x-1)\frac{1}{2}\log_5x=1}\)
i dalej to juz równanie kwadratowe