oblicz calke
-
- Użytkownik
- Posty: 1676
- Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 178 razy
- Pomógł: 17 razy
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
oblicz calke
Rozsądnym wydaje się być założenie, że \(\displaystyle{ x > 0}\).
Niech \(\displaystyle{ T_n=\int_{0}^{\infty} t^n e^{-xt}dt}\). Całkując przez części mozna pokazać, że:
\(\displaystyle{ T_n=\frac{n}{x}T_{n-1}}\)
oraz następnie, że:
\(\displaystyle{ T_n=\frac{n!}{x^n}T_0=\frac{n!}{x^{n+1}}}\)
Myslę, że teraz żaden z tych kroków nie powinien sprawić Ci problemu.
Niech \(\displaystyle{ T_n=\int_{0}^{\infty} t^n e^{-xt}dt}\). Całkując przez części mozna pokazać, że:
\(\displaystyle{ T_n=\frac{n}{x}T_{n-1}}\)
oraz następnie, że:
\(\displaystyle{ T_n=\frac{n!}{x^n}T_0=\frac{n!}{x^{n+1}}}\)
Myslę, że teraz żaden z tych kroków nie powinien sprawić Ci problemu.