Bardzo bym prosił o pomoc , jednakże chodzi mi tylko o napisanie , co ja mam w tym zadaniu wykazać.
Wykaż , że iloraz liczb postaci a + b√c , gdzie a , b są liczbami wymiernymi i c nie jest kwadratem liczby wymiernej jest liczbą takiej samej postaci
Wykaż , że iloraz
-
- Użytkownik
- Posty: 3506
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 1260 razy
Wykaż , że iloraz
Należy podzielić liczby:
\(\displaystyle{ \frac{a+b\sqrt c}{p+q\sqrt c}}\)
i pokazać, że wynik jest też tej postaci tzn. \(\displaystyle{ s+t\sqrt c}\) gdzie s oraz t są liczbami wymiernymi, tak jak i a, b, p, q.
\(\displaystyle{ \frac{a+b\sqrt c}{p+q\sqrt c}}\)
i pokazać, że wynik jest też tej postaci tzn. \(\displaystyle{ s+t\sqrt c}\) gdzie s oraz t są liczbami wymiernymi, tak jak i a, b, p, q.