oblicz granice
-
- Użytkownik
- Posty: 1676
- Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 178 razy
- Pomógł: 17 razy
- Lady Tilly
- Gość Specjalny
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
oblicz granice
\(\displaystyle{ (1+x^{-\frac{1}{2}})^{x-1}=\frac{(1+\frac{1}{\sqrt{x}})^{x}}{1+\frac{1}{\sqrt{x}}}}\)
\(\displaystyle{ \lim_{\x\to\infty}x^{-\frac{1}{2}}=0}\)
licznik dąży do \(\displaystyle{ \infty}\)
a mianownk dąży do 1
\(\displaystyle{ \lim_{\x\to\infty}x^{-\frac{1}{2}}=0}\)
licznik dąży do \(\displaystyle{ \infty}\)
a mianownk dąży do 1
-
- Użytkownik
- Posty: 1676
- Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 178 razy
- Pomógł: 17 razy
- Lorek
- Gość Specjalny
- Posty: 7149
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
oblicz granice
W liczniku jest wyrażenie \(\displaystyle{ 1^\infty}\), czyli śmierdzi liczbą e a więc przypomnij sobie def. liczby e i wszystko stanie się jasne.