dla jakiej wartosci parametru \(\displaystyle{ a}\) funkcja
\(\displaystyle{ f(x,y)= \left\{\begin{array}{l} \sqrt{a-x^2-y^2} gdy x^2+y^2 \leq 1 \\ \ln{(x^2+y^2)} gdy x^2+y^2>1 \end{array}}\) jest ciagla?
oblicz \(\displaystyle{ \frac{\partial f}{\partial x}(\frac{1}{2}; \frac{1}{2})}\)
cigłosc funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 1676
- Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 178 razy
- Pomógł: 17 razy
-
- Gość Specjalny
- Posty: 1330
- Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów
- Pomógł: 104 razy
cigłosc funkcji
Nalezy zobaczyc, co sie dzieje z granicami na okregu jednostkowym.
Ten punkt, gdzie mamy obliczyc pochodna czastkowa akurat jest we wnetrzu tego okregu, wiec liczenie pochodnej nie jest specjalnie trudne.
Ten punkt, gdzie mamy obliczyc pochodna czastkowa akurat jest we wnetrzu tego okregu, wiec liczenie pochodnej nie jest specjalnie trudne.
-
- Użytkownik
- Posty: 1676
- Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 178 razy
- Pomógł: 17 razy
-
- Gość Specjalny
- Posty: 1330
- Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów
- Pomógł: 104 razy
cigłosc funkcji
Wziac punkt \(\displaystyle{ (x_0,y_0)}\) taki, że \(\displaystyle{ x_0^2 + y_0^2 = 1}\) i badac tam granice.