Równanie z parametrami

Zagadnienia dot. funkcji liniowych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI 1. stopnia. Układy równań i nierówności liniowych.
nearless
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 16 paź 2017, o 17:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lebendigentanz
Podziękował: 4 razy

Równanie z parametrami

Post autor: nearless »

Rozwiązać równanie, gdzie \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) są parametrami.

\(\displaystyle{ a^2(x-1)-ab=b^2(x+1)+ab}\)

dochodzę do postaci

\(\displaystyle{ x(a-b)(a+b)=(a+b)^2}\) i nie za bardzo wiem co dalej. W odpowiedziach jest np. jeżeli \(\displaystyle{ a=-b}\) to \(\displaystyle{ x\in R}\) skąd to się wzięło?
Belf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 479
Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 113 razy

Re: Równanie z parametrami

Post autor: Belf »

Jeżeli: \(\displaystyle{ a =-b}\) to dostajemy równanie:\(\displaystyle{ x\cdot0=0}\), które jest prawdziwe dla dowolnego x.
nearless
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 16 paź 2017, o 17:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lebendigentanz
Podziękował: 4 razy

Re: Równanie z parametrami

Post autor: nearless »

Nic mi to nie pomogło, mógłby mi ktoś wytłumaczyć skąd się wzięło \(\displaystyle{ a=-b}\) i inne odpowiedzi? Jak to zauważyć?
Ostatnio zmieniony 17 mar 2018, o 14:44 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36051
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5341 razy

Re: Równanie z parametrami

Post autor: Jan Kraszewski »

Możesz przenieść \(\displaystyle{ (a+b)^2}\) na lewą stronę i wyłączyć \(\displaystyle{ (a+b)}\) przed nawias. Możesz też po prostu rozpatrzyć dwa przypadki: \(\displaystyle{ 1.\ a+b=0}\) i \(\displaystyle{ 2.\ a+b\ne 0}\). W tym drugim przypadku możesz podzielić obie strony równania przez \(\displaystyle{ a+b}\).

JK
ODPOWIEDZ