Kangur Junior 2018

Kangur, Alfik, Mistrzostwa w Grach Logicznych, Sejmik, Konkurs PW... Słowem - konkursy ogólnopolskie, ale nie OM.
PokEmil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 163
Rejestracja: 25 mar 2017, o 15:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 20 razy

Kangur Junior 2018

Post autor: PokEmil »

Jak wam poszło? Mi myślę, że całkiem dobrze
Moje odpowiedzi:
1 - D
2 - C
3 - C
4 - C
5 - E
6 - E
7 - A
8 - B
9 - B
10 - C
11 - A
12 - B
13 - D
14 - D
15 - B
16 - D
17 - B
18 - A
19 - D
20 - E
21 - nie zrobiłem
22 - B
23 - B
24 - C
25 - E
26 - C (strzelałem)
27 - nie zrobiłem
28 - D
29 - nie zrobiłem
30 - nie zrobiłem

Podzielcie się waszymi odpowiedziami

-- 15 mar 2018, o 17:19 --

Dobrze strzeliłem w 26. Treść zadania: "W pierścieniu wyznaczonym przez dwa okręgi współśrodkowe o promieniach długości \(\displaystyle{ 1}\) i \(\displaystyle{ 9}\) umieszczamy koła styczne do obu okręgów i niezachodzące na siebie. Ile co najwyżej takich kół można w ten sposób umieścić?
A) \(\displaystyle{ 1}\), B) \(\displaystyle{ 2}\), C) \(\displaystyle{ 3}\), D) \(\displaystyle{ 4}\), E) \(\displaystyle{ 5}\)"
AU
AU
wBe6M1M.png (33.74 KiB) Przejrzano 989 razy
Hayran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 143
Rejestracja: 26 paź 2016, o 16:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 11 razy

Re: Kangur Junior 2018

Post autor: Hayran »

no zadania nie powalają na kolana, chyba ze to o łańcuszku xD no w 26 muszą być styczne wiec dostajesz trojkat \(\displaystyle{ 5,5,8}\) (srodek pierscienia i srodki pewnych dwoch styczynych), zatem \(\displaystyle{ \cos\alpha=\frac{17}{25}}\), gdzie \(\displaystyle{ \alpha}\) to kąt między ramionami. A ta rownosc oznacza, ze \(\displaystyle{ 120^o>\alpha>90^o}\) czyli mozna co najwyzej \(\displaystyle{ 3}\)
Szymeq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 26 mar 2017, o 12:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: świętokrzyskie
Podziękował: 12 razy

Re: Kangur Junior 2018

Post autor: Szymeq »

Nie miałem z pięciu po 5 punktów i nie byłem pewien jednego za 4. Trochę siedziałem nad dwudziestym szóstym i chyba w końcu zaznaczyłem 4. Zadania jak zwykle nawet do zrobienia, ale mało czasu. Miałem jakieś zaćmienie umysłu jak robiłem zadanie z tą paczką na półce, ale jakieś 30 sek przed oddawaniem mi wyszło.
xifgx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 16 mar 2017, o 21:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Kangur Junior 2018

Post autor: xifgx »

Ja miałam takie
1D
2C
3C
4C
5E
6E
7A
8B
9B
10C
11A
12B
13C
14D
15B strzał
16D
17B
18A
19C
20E
21C strzał
22A
23B
24D strzał
25B strzał
26C
27 nie pamiętam
28C strzał
29C
30C
Trudny był w tym roku :/
PokEmil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 163
Rejestracja: 25 mar 2017, o 15:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Kangur Junior 2018

Post autor: PokEmil »

Zadanie 13.
Po tej samej stronie ulicy zbudowano dwa domy studenckie. Wejścia do nich znajdują się przy ulicy i są odległe od siebie o \(\displaystyle{ 250}\) metrów. Pierwszy z domów zamieszkuje \(\displaystyle{ 100}\) studentów, a drugi \(\displaystyle{ 150}\) studentów. W którym miejscu należy zbudować przystanek autobusowy, aby suma odległości od przystanku do swojego domu, jakie muszą pokonać wszyscy studenci zamieszkujący te domy, była jak najmniejsza?
Przy odpowiedzi C mamy:
\(\displaystyle{ S_{C} = 150m \cdot 100 + 100m \cdot 150 = 15000m + 15000m = 30000m}\).
Przy odpowiedzi D mamy:
\(\displaystyle{ S_{D} = 250 m \cdot 100 + 0m \cdot 150 = 25000m}\).
Więc \(\displaystyle{ S_{D} < S_{C}}\), więc zapewne jest to odpowiedź D.

Zadanie 19.
Ile jest liczb trzycyfrowych o tej własności, że liczba dwucyfrowa otrzymana z liczby poprzez wykreślenie środkowej cyfry jest równa \(\displaystyle{ \frac {1}{9}}\) tej liczby?
To na pewno odpowiedź D:
\(\displaystyle{ 100a + 10b + c = 9 (10a + c) \\ 100a + 10b + c = 90a + 9c \\ 10a + 10b = 8c \ \ \ | :2 \\ 5a + 5b = 4c \\ 5(a+b) = 4c}\)
Mamy, że \(\displaystyle{ 4c}\) jest podzielne przez \(\displaystyle{ 5}\), a skoro nieprawda że \(\displaystyle{ a=b=c=0}\), to \(\displaystyle{ c=5}\).
Stąd mamy:
\(\displaystyle{ 10a + 10b = 8 \cdot 5 = 40 \\ a + b = 4}\)
Stąd: \(\displaystyle{ \begin{cases} a=1 \\ b=3 \end{cases} \vee \ \ \ \begin{cases} a=2 \\ b=2 \end{cases} \vee \ \ \ \begin{cases} a=3 \\ b=1 \end{cases} \vee \ \ \ \begin{cases} a=4 \\ b=0 \end{cases}}\)
A stąd mamy cztery liczby: \(\displaystyle{ 135, \ 225, \ 315, \ 405}\).
xifgx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 16 mar 2017, o 21:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Kangur Junior 2018

Post autor: xifgx »

Rzeczywiście, w 13 źle przeczytałam treśc,a na 19 już nie miałam dużo czasu, więc tylko podstawiałam liczby i musiałam o jednej zapomniec
Awatar użytkownika
koniak20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 7 maja 2017, o 20:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 5 razy

Re: Kangur Junior 2018

Post autor: koniak20 »

W zadaniu 28 wydaje mi się że odpowiedzią jest że takie wypełnienie jest niemożliwe, czyli mamy 0 takich wypełnień. Aa wy jak uważacie?
Treść zadania to: ,,Każdą liczbę ze zbioru \(\displaystyle{ \{1,2,3,4,5,6\}}\) wpisujemy w dokładnie jedno pole
tablicy \(\displaystyle{ 2\times 3}\). Ile jest takich wypełnień tablicy, że suma liczb w każdym wierszu i w każdej kolumnie jest podzielna przez \(\displaystyle{ 3}\)?
Ostatnio zmieniony 26 mar 2018, o 20:31 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Poprawa wiadomości: niemożliwe.
bartokot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 22 lut 2017, o 13:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/opolskie
Pomógł: 1 raz

Re: Kangur Junior 2018

Post autor: bartokot »

\(\displaystyle{ \begin{array}{cc}
1 & 2 \\
3 & 6 \\
5 & 4 \\
\end{array}}\)

A tutaj?
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2692
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 664 razy

Re: Kangur Junior 2018

Post autor: Sylwek »

Przypadkiem dorwałem treści i dla treningu sobie zrobiłem te zadania.

Potwierdzam wszystkie podane przez PokEmila, ponadto moje odpowiedzi do 21, 27, 29, 30:
21 E
27 D
29 C
30 C
I uzasadnienia:
21:    
27:    
29:    
30:    
Ostatnio zmieniony 27 mar 2018, o 14:39 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Awatar użytkownika
koniak20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 7 maja 2017, o 20:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 5 razy

Re: Kangur Junior 2018

Post autor: koniak20 »

W tym zadaniu 28 wkradł mi się strasznie duży błąd logiczny. Mógłby ktoś mi wytłumaczyć jak zrobić to zadanie 28?
Odnośnie zadania 30, ,,a następnie pomalowała niektóre jego ściany " chodzi o to, że pomalowała całe ściany czy że tylko jej część. Nie umiem zinterpretować tego zadania przez co kompletnie nie rozumiem tego rozwiązania :
Sylwek pisze:
30:    
PokEmil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 163
Rejestracja: 25 mar 2017, o 15:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Kangur Junior 2018

Post autor: PokEmil »

Zadanie 28.
\(\displaystyle{ \begin{array}{cc} a & b \\ c & d \\ e & f \\ \end{array}}\)
Bez strat ogólności przyjmijmy, że liczba \(\displaystyle{ 1}\) jest ustawiona w lewym górnym rogu.
\(\displaystyle{ \begin{array}{cc} 1 & b \\ c & d \\ e & f \\ \end{array}}\)
Zatem \(\displaystyle{ b=2}\) lub \(\displaystyle{ b=5}\). Rozpatrzmy I przypadek, w którym \(\displaystyle{ b=2}\):
\(\displaystyle{ \begin{array}{cc} 1 & 2 \\ c & d \\ e & f \\ \end{array}}\)
Więc albo \(\displaystyle{ c=3, d=6, e=4, f=5}\), albo \(\displaystyle{ c=6, d=3, e=4, f=5}\), albo \(\displaystyle{ c=3, d=6, e=5, f=4}\), albo \(\displaystyle{ c=6, d=3, e=5, f=4}\), jednakże dwa pierwsze możemy odrzucić, gdyż \(\displaystyle{ 1+c+e=1+3+4=8}\) lub \(\displaystyle{ 1+c+e=1+6+4=11}\).
Zatem z przypadku I otrzymujemy dwa "rozwiązania".
Teraz rozpatrzmy II przypadek, w którym \(\displaystyle{ b=5}\).
\(\displaystyle{ \begin{array}{cc} 1 & 5 \\ c & d \\ e & f \\ \end{array}}\)
Tu jest nieco więcej roboty, dlatego podzielimy przypadek II na przypadki IIa, IIb, IIc i IId.
Przypadek IIa: \(\displaystyle{ c=2}\).
\(\displaystyle{ \begin{array}{cc} 1 & 5 \\ 2 & d \\ e & f \\ \end{array}}\)
Mamy więc, że albo \(\displaystyle{ d=3, e=6, f=4}\), albo \(\displaystyle{ d=4, e=6, f=3}\), jednak pierwszy możemy odrzucić, gdyż \(\displaystyle{ 2+d=2+3=5}\). Zatem z przypadku IIa mamy jedno "rozwiązanie".
Z przypadków IIb, IIc i IId (w których odpowiednio \(\displaystyle{ c=3, 4, 6}\)) również otrzymujemy po jednym rozwiązaniu.
Łączna liczba "rozwiązań" z wszystkich przypadków wynosi \(\displaystyle{ 2+1+1+1+1=6}\). Jedynkę jednak możemy ustawić w sześciu różnych miejscach, dlatego liczba wszystkich "rozwiązań" wynosi \(\displaystyle{ 6 \cdot 6 = 36}\)...
...tutaj coś pomyliłem, czy jak, bo zdawało mi się że odpowiedzią było \(\displaystyle{ 48}\)...?
Elayne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 923
Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 278 razy

Kangur Junior 2018

Post autor: Elayne »

Liczby: \(\displaystyle{ 1, \ 2, \ 4, \ 5}\), na czterech polach można rozmieścić na 8 różnych sposobów - zgodnie z wymogami zadania. Pozostałe dwie liczby t.j. \(\displaystyle{ 3, \ 6,}\) na dwóch polach można rozmieścić na dwa sposoby przy trzech pozycjach w pionie. To daje razem: \(\displaystyle{ 8 \cdot 2 \cdot 3 = 48}\).
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2692
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 664 razy

Re: Kangur Junior 2018

Post autor: Sylwek »

koniak20 pisze:W tym zadaniu 28 wkradł mi się strasznie duży błąd logiczny. Mógłby ktoś mi wytłumaczyć jak zrobić to zadanie 28?
Odnośnie zadania 30, ,,a następnie pomalowała niektóre jego ściany " chodzi o to, że pomalowała całe ściany czy że tylko jej część. Nie umiem zinterpretować tego zadania przez co kompletnie nie rozumiem tego rozwiązania :
Sylwek pisze:
30:    
Pomalowała niektóre spośród 6 ścian. Malując "duże" ściany, maluje wiele "małych" ścian "małych" sześcianów. Potem gdyby to rozłożyć na te "małe" sześciany liczyła, ile z tych "małych" sześcianów nie ma pomalowanej żadnej ściany.
loskamilos007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 5 kwie 2018, o 10:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Kangur Junior 2018

Post autor: loskamilos007 »

Macie może treści zadań?
PokEmil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 163
Rejestracja: 25 mar 2017, o 15:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Kangur Junior 2018

Post autor: PokEmil »

Okazuje się jednak, że 22A.
Zgubiłem treści zadań, ktoś może wysłać tu lub na priv treść tego zadania? Byłbym bardzo wdzięczny.
ODPOWIEDZ