a) \(\displaystyle{ 44^{4}}\) , \(\displaystyle{ 4^{44}}\) , \(\displaystyle{ (4^{4})^{4}}\) , \(\displaystyle{ 4^{4} ^{4}}\) - tylko w tym ostatnim przykładzie nie jest cztery do potęgi czterdziestej czwartej tylko cztery do potęgi czwartej i to jeszcze to potęgi czwartej... Tak jak w przykładzie przed ostatnim tylko bez nawiasu... Nie wiedziałem jak to zrobić.
b) \(\displaystyle{ 32^{9}}\) , \(\displaystyle{ 16^{11}}\) , \(\displaystyle{ 65^{8}}\) , \(\displaystyle{ 3^{22}}\)
Jeżeli ktoś zdecyduje sie mi mi pomóc to bardzo prosze o wyjaśnienie dlaczego jest tak a nie inaczej ponieważ bede musiał zrobic podobny przykład jeszcze na tablicy z wytłumaczniem co i jak...
Uporządkuj liczby od najmniejszej do największej
-
- Użytkownik
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
Uporządkuj liczby od najmniejszej do największej
\(\displaystyle{ 4^{4^{4}}=4^{256}>4^{44}>(4^{4})^{4}=4^{16}>44^{4}}\) większość nirówności jest oczywista, co do ostatniej:
\(\displaystyle{ 44^{4}=4^{4}*11^{4}16^{11}=2^{44}>3^{22}}\)
Należy jeszcze uzasadnić pierwszą i ostatnią nierówność:
\(\displaystyle{ 65^{8}>64^{8}=(2^{6})^{8}=2^{48}}\)
\(\displaystyle{ 3^{22}}\)
\(\displaystyle{ 44^{4}=4^{4}*11^{4}16^{11}=2^{44}>3^{22}}\)
Należy jeszcze uzasadnić pierwszą i ostatnią nierówność:
\(\displaystyle{ 65^{8}>64^{8}=(2^{6})^{8}=2^{48}}\)
\(\displaystyle{ 3^{22}}\)