Udowodnij, że liczba \(\displaystyle{ 111111111111111}\) dzieli się przez \(\displaystyle{ 1111}\).
Problem w tym, że te liczby nie dzielą się przez siebie
Dowód, że liczba dzieli się przez inną
Dowód, że liczba dzieli się przez inną
Ostatnio zmieniony 13 mar 2018, o 16:49 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
DamianTancerz
- Użytkownik

- Posty: 71
- Rejestracja: 2 sty 2018, o 20:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 11 razy
Dowód, że liczba dzieli się przez inną
No to pokaż, że tak nie jest.Hatsjie pisze: Problem w tym, że te liczby nie dzielą się przez siebie
- Bierut
- Użytkownik

- Posty: 655
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 84 razy
Dowód, że liczba dzieli się przez inną
Można by taki dowód przedstawić po prostu w postaci dzielenia pisemnego? Przecież przy tak małych liczbach, to by była najprostsza i niewątpliwie niepodważalna metoda. Można dzięki temu wykazać zarówno podzielność, jak i niepodzielność.
Dowód, że liczba dzieli się przez inną
No tak
A czy to wykazanie jest dobre?:
\(\displaystyle{ 111111111111111}\) nie dzieli się przez \(\displaystyle{ 1111}\) bo liczba cyfr 1. liczby nie dzieli się przez liczbę cyfr 2. liczby
\(\displaystyle{ 111111111111111 : 1111= n\ r.\ x}\), gdzie \(\displaystyle{ x>0}\) bo
\(\displaystyle{ 15:4=3\ r.\ 3}\)
-- 13 mar 2018, o 16:21 --
A czy to wykazanie jest dobre?:
\(\displaystyle{ 111111111111111}\) nie dzieli się przez \(\displaystyle{ 1111}\) bo liczba cyfr 1. liczby nie dzieli się przez liczbę cyfr 2. liczby
\(\displaystyle{ 111111111111111 : 1111= n\ r.\ x}\), gdzie \(\displaystyle{ x>0}\) bo
\(\displaystyle{ 15:4=3\ r.\ 3}\)
-- 13 mar 2018, o 16:21 --
Tak w tym przypadku można, ale jakby były większe liczby to jak to można by było inaczej udowodnić?Bierut pisze:Można by taki dowód przedstawić po prostu w postaci dzielenia pisemnego? Przecież przy tak małych liczbach, to by była najprostsza i niewątpliwie niepodważalna metoda. Można dzięki temu wykazać zarówno podzielność, jak i niepodzielność.
Ostatnio zmieniony 13 mar 2018, o 16:55 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36052
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
Dowód, że liczba dzieli się przez inną
Na ale to jest stwierdzenie, którego nie udowodniłaś - dlaczego fakt, że liczba cyfr 1. liczby nie dzieli się przez liczbę cyfr 2. liczby ma świadczyć o tym, że pierwsza liczba nie jest podzielna przez drugą?Hatsjie pisze:\(\displaystyle{ 111111111111111}\) nie dzieli się przez \(\displaystyle{ 1111}\) bo liczba cyfr 1. liczby nie dzieli się przez liczbę cyfr 2. liczby
\(\displaystyle{ 111111111111111 : 1111= n\ r.\ x}\), gdzie \(\displaystyle{ x>0}\) bo
\(\displaystyle{ 15:4=3\ r.\ 3}\)
JK
- Bierut
- Użytkownik

- Posty: 655
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 84 razy
Re: Dowód, że liczba dzieli się przez inną
Mam taki pomysł.
Rozbijamy liczbę na czynniki pierwsze:
\(\displaystyle{ 1111=11cdot101}\)
Czyli liczba jest podzielna przez \(\displaystyle{ 1111}\), jeżeli jest podzielna jednocześnie przez \(\displaystyle{ 11}\) oraz \(\displaystyle{ 101}\).
- Liczba jest podzielna przez \(\displaystyle{ 11}\), jeśli po odjęciu sumy cyfr stojących na miejscach nieparzystych od sumy cyfr stojących na miejscach parzystych otrzymamy liczbę podzielną przez \(\displaystyle{ 11}\).
Źródło z dowodem - Wikipedia: ... 7_przez_11
- Liczba jest podzielna przez \(\displaystyle{ 101}\), jeśli po podzieleniu od końca danej liczby w pary, na zmianę dodając i odejmując dane pary, otrzymamy liczbę podzielną przez \(\displaystyle{ 101}\).
Źródło z dowodem - matematyka.pl: 250613.htm#p941942
Rozbijamy liczbę na czynniki pierwsze:
\(\displaystyle{ 1111=11cdot101}\)
Czyli liczba jest podzielna przez \(\displaystyle{ 1111}\), jeżeli jest podzielna jednocześnie przez \(\displaystyle{ 11}\) oraz \(\displaystyle{ 101}\).
- Liczba jest podzielna przez \(\displaystyle{ 11}\), jeśli po odjęciu sumy cyfr stojących na miejscach nieparzystych od sumy cyfr stojących na miejscach parzystych otrzymamy liczbę podzielną przez \(\displaystyle{ 11}\).
Źródło z dowodem - Wikipedia: ... 7_przez_11
- Liczba jest podzielna przez \(\displaystyle{ 101}\), jeśli po podzieleniu od końca danej liczby w pary, na zmianę dodając i odejmując dane pary, otrzymamy liczbę podzielną przez \(\displaystyle{ 101}\).
Źródło z dowodem - matematyka.pl: 250613.htm#p941942
Ostatnio zmieniony 13 mar 2018, o 18:06 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36052
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
Re: Dowód, że liczba dzieli się przez inną
Bierut, Ty to lubisz sobie życie komplikować...
Przecież
\(\displaystyle{ 111111111111111=1111\cdot 10^{11}+1111\cdot 10^7+1111\cdot 10^3+111}\)
skąd od razu widać, że
\(\displaystyle{ 111111111111111\equiv 111\pmod{1111}}\).
JK
Przecież
\(\displaystyle{ 111111111111111=1111\cdot 10^{11}+1111\cdot 10^7+1111\cdot 10^3+111}\)
skąd od razu widać, że
\(\displaystyle{ 111111111111111\equiv 111\pmod{1111}}\).
JK
- Bierut
- Użytkownik

- Posty: 655
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 84 razy
Re: Dowód, że liczba dzieli się przez inną
Chciałem znaleźć jakąś bardziej ogólną metodę dla dowolnych liczb. Jednak w zadaniu rzeczywiście chodzi jedynie o liczby składające się z samych jedynek. W takim wypadku zawsze da się je rozpisać tak, jak przedstawiłeś.
