prędkość elektronów
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 29 wrz 2007, o 20:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z daleka :)
- Podziękował: 3 razy
prędkość elektronów
Mam problem z tym zadaniem Napięcie przyspieszajace elektrony w lampie kineskopowej pewnego telewizora wynosi 15kV. Oblicz wartość prędkości uzyskanej przez elektrony w tej lampie. wynik ma wyjsc 7.3m/s*10^7 tyle wiem z odpowiedzi z tylu ksiazki :/
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 14 sie 2007, o 17:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Pomógł: 1 raz
prędkość elektronów
Coś mi nie pasuje w Twoim zadaniu.
U = 15 kV
m = 1,67 10^-27
q = 1,6 10^-19
Praca sila razy droga
W = Fd
Sila
F = qE
E = U/d
podstawiajac mamy
W = qU
Energia kinetyczna elektronu na koncu odpowiada pracy wykonanej zatem
qU = mv^2 / 2
stad
v = sqrt ( 2qU/m ) = 1,7 10^6 m/s
Nie pasuje mi Twoja odpowiedź.
Gdyby zadanie obliczyc odwrotnie i podstawic Twoją predkosc, to wymagane napiecie byloby ogromne.
Napisz jak to jest dokladnie lepiej.
U = 15 kV
m = 1,67 10^-27
q = 1,6 10^-19
Praca sila razy droga
W = Fd
Sila
F = qE
E = U/d
podstawiajac mamy
W = qU
Energia kinetyczna elektronu na koncu odpowiada pracy wykonanej zatem
qU = mv^2 / 2
stad
v = sqrt ( 2qU/m ) = 1,7 10^6 m/s
Nie pasuje mi Twoja odpowiedź.
Gdyby zadanie obliczyc odwrotnie i podstawic Twoją predkosc, to wymagane napiecie byloby ogromne.
Napisz jak to jest dokladnie lepiej.
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 29 wrz 2007, o 20:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z daleka :)
- Podziękował: 3 razy
prędkość elektronów
a skad wzioles tom mase?? tu chodzi o predkość eletronów a ty wzioles mase protonów chyba tak wynika z mojej tabelki z ksiązki ??:
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 14 sie 2007, o 17:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Pomógł: 1 raz
prędkość elektronów
Racja, po podstawieniu masy elektronu wszystko się zgadza. Ja jestem omylny, zawsze to mówię.
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 10 lut 2006, o 16:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z domu
prędkość elektronów
chcialabym się zapytać skąd wziąłeś : sqrt ?
jakoś nie mogę do tego dojść choć przerabiałam te zadanie... a niestety te zadanie mi też jest potrzebne ... dziekuje z odpowiedź.
jakoś nie mogę do tego dojść choć przerabiałam te zadanie... a niestety te zadanie mi też jest potrzebne ... dziekuje z odpowiedź.