Witam
Mam pytanie co do równań wykładniczych z parametrem a dokładnie chodzi mi o założenia, jeśli mamy np. równanie: t^2 + (m-2)*t + 4=0, gdzie t=2^x i t>0 i chcemy wyznaczyć wszystkie wartości parametru m dla których to równanie ma:
1. dwa różne rozwiązania rzeczywiste, to:
a/ delta>0
b/ t1*t2>0 bo t>0
c/ t1 + t2>0 bo t>o
z tym jednym przypadkiem umiem sobie poradzić ale jakie co trzeba założyć gdy mamy znaleźć:
2. gdy nie ma pierwistków rzeczywistych?
3. ma dwa pierwiastki rzeczywiste różnych znaków?
4. ma tylko jeden pierwiastek rzeczywisty?
prosiłbym jeszcze o wytłumaczenie dlaczego właśnie takie założenia
Z góry dziękuje
założenia do równań wykładniczych z parametrem
- Plant
- Użytkownik
- Posty: 331
- Rejestracja: 16 sty 2006, o 21:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grudziadz/Warszawa
- Pomógł: 70 razy
założenia do równań wykładniczych z parametrem
2. Δ0 i t1+t2=0 (oba nie dodatnie, co jest niezgodne z założeniami).
3. Z pierwszych założeń wynika, że taka sytuacja nie może mieć miejsca.
4. Δ=0, t1+t1>0 => t1>0.
3. Z pierwszych założeń wynika, że taka sytuacja nie może mieć miejsca.
4. Δ=0, t1+t1>0 => t1>0.
założenia do równań wykładniczych z parametrem
Witam
A gdy ma tylko jeden pierwiastek to nie trzeba więcej założeń?
1. delta=0 i t1>0
lub
2. delta>0 i t1*t20 i t1*t2=0 i t1+t2>0 -z tego przypadku wynika że też są 2 pierwiastki ale jeden jest zerem i ten właśnie odpadnie ale drugi jest dodatni i znowu mamy jeden pierwiastek:)
Dobrze myśle? heh
A gdy ma tylko jeden pierwiastek to nie trzeba więcej założeń?
1. delta=0 i t1>0
lub
2. delta>0 i t1*t20 i t1*t2=0 i t1+t2>0 -z tego przypadku wynika że też są 2 pierwiastki ale jeden jest zerem i ten właśnie odpadnie ale drugi jest dodatni i znowu mamy jeden pierwiastek:)
Dobrze myśle? heh