2 Równania kwadratowe

Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
brudzik

2 Równania kwadratowe

Post autor: brudzik »

Mam problem z równaniami funkcji kwadratowych:
1) (x-3)(x+5)+(x+9)(x-11)=0
2) x^2 + (x^2 -2)^2 + (5x-1)(x+3)-(x^2+4)^2=0

To pierwsze najlogiczniej rzecz biorąc zrobiłem podstawiając (x-3)(x+5)=0 i (x+9)(x-11)=0, tylko nie wiem czy tak może być, za to drugie nie wiem jak się w ogóle zabrać, z deltą nie idzie, inne sposoby też nieprzydatne, proszę o pomoc. Dziękuje.
Awatar użytkownika
Maniek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 841
Rejestracja: 11 paź 2004, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Będzin | Gliwice
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 79 razy

2 Równania kwadratowe

Post autor: Maniek »

Wymnóż pierwsze nawiasy, a dopiero później licz delte.
Awatar użytkownika
Plant
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 331
Rejestracja: 16 sty 2006, o 21:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Grudziadz/Warszawa
Pomógł: 70 razy

2 Równania kwadratowe

Post autor: Plant »

brudzik pisze:podstawiając (x-3)(x+5)=0 i (x+9)(x-11)=0
Nie można w taki sposób robić.
Musisz wszystko wymnożyć i uporządkować. Wyjdzie
\(\displaystyle{ x^2-57=0 \\ (x-\sqrt{57})(x+\sqrt{57})=0}\)
Następny przykład tak samo, wymnożyć i uporządkować.
Ostatnio zmieniony 29 wrz 2007, o 20:04 przez Plant, łącznie zmieniany 1 raz.
brudzik

2 Równania kwadratowe

Post autor: brudzik »

Wiem tak zrobiłem jeżeli chodzi o pierwsze. Natomiast nie wiem jak się zabrać za to 2 zadanie :/

[ Dodano: 29 Września 2007, 20:02 ]
Aha czyli jednak taki wynik z pierwiastkiem może być tak? Dziękuje Ci Plant, swoją drogą też jestem uczniem II LO, aż wstyd się przyznać, ale z matematyką mam do czynienia na poziomie podstawowym. Dziękuje
Awatar użytkownika
Plant
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 331
Rejestracja: 16 sty 2006, o 21:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Grudziadz/Warszawa
Pomógł: 70 razy

2 Równania kwadratowe

Post autor: Plant »

W drugim x^4 się zredukują i będziesz miał po uporządkowaniu równanie kwadratowe.
brudzik

2 Równania kwadratowe

Post autor: brudzik »

Dziękuje robiłem tak na początku, ale wynik wydawał mi się niepoprawny. Dzięki Plant. Pomogłeś mi.
ODPOWIEDZ