Ze względu na specyfikę metody - osobny dział.
jms123
Użytkownik
Posty: 22 Rejestracja: 27 lis 2017, o 19:21
Płeć: Kobieta
Podziękował: 9 razy
Post
autor: jms123 » 11 mar 2018, o 11:49
Czy zna ktoś dowód tego:
\(\displaystyle{ (ab)^{n}=a^{n}b^{n}}\) ?
Znalazłam indukcyjny dowód, w którym do dowodzenia ludzie wykorzystują tezę i nie jest to poprawne moim zdaniem. Tak jak na przykład w tym filmiku:
Kod: Zaznacz cały
https://www.youtube.com/watch?v=TGxtCcaJRAo
Ostatnio zmieniony 11 mar 2018, o 11:59 przez
Jan Kraszewski , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
Jan Kraszewski
Administrator
Posty: 36105 Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5347 razy
Post
autor: Jan Kraszewski » 11 mar 2018, o 11:58
A w którym miejscu według Ciebie wykorzystywana jest teza?
Dowód na tym filmiku jest poprawny, a problem jest raczej z Twoim niezrozumieniem, na czym polega dowód indukcyjny.
JK
jms123
Użytkownik
Posty: 22 Rejestracja: 27 lis 2017, o 19:21
Płeć: Kobieta
Podziękował: 9 razy
Post
autor: jms123 » 11 mar 2018, o 12:02
3 minuta. Wykorzystana jest hipoteza do udowodnienia pierwszego kroku indukcyjnego.
Jan Kraszewski
Administrator
Posty: 36105 Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5347 razy
Post
autor: Jan Kraszewski » 11 mar 2018, o 12:33
Nie. To nie jest wprost powiedziane na tym filmiku, ale musisz korzystać z jakiejś definicji potęgowania. A ta definicja jest rekurencyjna.
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^1=a \\ a^{n+1}=a^n\cdot a. \end{cases}}\)
(choć można też zaczynać od \(\displaystyle{ a^0=1}\) ). Poza tym jest typowa indukcja.
JK