F. "kwadratowo-trygonometryczna", największa wartość
-
ramefn
- Użytkownik

- Posty: 89
- Rejestracja: 2 wrz 2016, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 3miasto
- Podziękował: 34 razy
F. "kwadratowo-trygonometryczna", największa wartość
Oblicz największą wartość funkcji \(\displaystyle{ jp(x)}\) .
\(\displaystyle{ jp(x)=\cos^{2}x-\sin x}\)
\(\displaystyle{ -\sin^{2}x-\sin x+1=0}\)
Zmienna \(\displaystyle{ t}\)
\(\displaystyle{ -t^{2}-t-1=0}\)
I teraz pytanie, jak to policzyć dalej?
Wiem, że największa wartość znajduje się w wierzchołku
\(\displaystyle{ q= \frac{5}{4}}\)
Natomiast
\(\displaystyle{ p = -\frac{1}{2}}\)
Więc co powinienem zrobić? Jest to zadanie kodowane, mam podać liczbę jedności i dwie pierwsze po przecinku, więc średnio widzi mi się rozwiązanie typu
\(\displaystyle{ \frac{ \pi }{6}}\)
\(\displaystyle{ jp(x)=\cos^{2}x-\sin x}\)
\(\displaystyle{ -\sin^{2}x-\sin x+1=0}\)
Zmienna \(\displaystyle{ t}\)
\(\displaystyle{ -t^{2}-t-1=0}\)
I teraz pytanie, jak to policzyć dalej?
Wiem, że największa wartość znajduje się w wierzchołku
\(\displaystyle{ q= \frac{5}{4}}\)
Natomiast
\(\displaystyle{ p = -\frac{1}{2}}\)
Więc co powinienem zrobić? Jest to zadanie kodowane, mam podać liczbę jedności i dwie pierwsze po przecinku, więc średnio widzi mi się rozwiązanie typu
\(\displaystyle{ \frac{ \pi }{6}}\)
Ostatnio zmieniony 8 mar 2018, o 03:36 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
DamianTancerz
- Użytkownik

- Posty: 71
- Rejestracja: 2 sty 2018, o 20:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 11 razy
F. "kwadratowo-trygonometryczna", największa wartość
Od początku:
Mamy funkcję \(\displaystyle{ jp(x)=\cos^{2}x-\sin x}\) i zadanie jest by obliczyć największą wartość tej funkcji i podać jej wartość (a właściwie część tej wartości).
Potem przekształcasz: \(\displaystyle{ \cos^{2}x-\sin x = \cos^2x + \sin^2x - \sin^2x - \sin x = -\sin^2x - \sin x + 1}\) i przyrównujesz do zera:
\(\displaystyle{ -\sin^2x - \sin x + 1 = 0}\)
Dalej stosujesz podstawienie \(\displaystyle{ \sin x = t}\) i wychodzi Ci:
\(\displaystyle{ -t^2 - t + 1 = 0}\)
No i tutaj znak pomyliłeś chyba, bo powinien być plus, a Ty masz minus.
Mam nadzieję, że dobrze odczytałem intencję.
Skoro doprowadziłeś to już do funkcji kwadratowej, to patrzymy gdzie osiąga ona największą wartość. Wiemy, że w wierzchołku, więc ze wzoru liczymy:
\(\displaystyle{ q = - \frac{\Delta}{4a}}\)
\(\displaystyle{ \Delta = 1 + 4 = 5}\)
\(\displaystyle{ q = \frac{5}{4}}\)
I to jest największa wartość jaką ta funkcja przyjmuje. Chcą od nas odpowiedzi w formie dziesiętnej więc sobie dzielimy:
\(\displaystyle{ \frac{5}{4} = 1,25}\)
Tak też należy zakodować: 1 2 5
Mamy funkcję \(\displaystyle{ jp(x)=\cos^{2}x-\sin x}\) i zadanie jest by obliczyć największą wartość tej funkcji i podać jej wartość (a właściwie część tej wartości).
Potem przekształcasz: \(\displaystyle{ \cos^{2}x-\sin x = \cos^2x + \sin^2x - \sin^2x - \sin x = -\sin^2x - \sin x + 1}\) i przyrównujesz do zera:
\(\displaystyle{ -\sin^2x - \sin x + 1 = 0}\)
Dalej stosujesz podstawienie \(\displaystyle{ \sin x = t}\) i wychodzi Ci:
\(\displaystyle{ -t^2 - t + 1 = 0}\)
No i tutaj znak pomyliłeś chyba, bo powinien być plus, a Ty masz minus.
Mam nadzieję, że dobrze odczytałem intencję.
Skoro doprowadziłeś to już do funkcji kwadratowej, to patrzymy gdzie osiąga ona największą wartość. Wiemy, że w wierzchołku, więc ze wzoru liczymy:
\(\displaystyle{ q = - \frac{\Delta}{4a}}\)
\(\displaystyle{ \Delta = 1 + 4 = 5}\)
\(\displaystyle{ q = \frac{5}{4}}\)
I to jest największa wartość jaką ta funkcja przyjmuje. Chcą od nas odpowiedzi w formie dziesiętnej więc sobie dzielimy:
\(\displaystyle{ \frac{5}{4} = 1,25}\)
Tak też należy zakodować: 1 2 5
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22461
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Re: F. "kwadratowo-trygonometryczna", największa wartość
To rozwiązanie nie jest kompletne. Trójmian kwadratowy \(\displaystyle{ -t^2 - t + 1}\) może osiągać swoje maksimum dla \(\displaystyle{ t}\), które nie musi być sinusem żadnej liczby. Należy zatem sprawdzić, czy wierzchołek tej paraboli znajduje się w przedziale \(\displaystyle{ [-1,1]}\)
Czekamy na pompki
Czekamy na pompki
-
Ania221
- Użytkownik

- Posty: 1922
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
F. "kwadratowo-trygonometryczna", największa wartość
I w tym miejscu, tzn przy wprowadzaniu niewiadomej pomocniczej, zawsze trzeba określić jej dziedzinę.DamianTancerz pisze:
Dalej stosujesz podstawienie \(\displaystyle{ \sin x = t}\)
Potem w tym zadaniu, obliczyć wartości funkcji na krańcach tej dziedziny.
- Premislav
- Użytkownik

- Posty: 15496
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 195 razy
- Pomógł: 5224 razy
Re: F. "kwadratowo-trygonometryczna", największa wartość
Nie trzeba w ogóle podstawiać zmiennej pomocniczej (choć można).
\(\displaystyle{ \cos^2 x-\sin x=1-\sin^2 x-\sin x=\frac 5 4-\left( \sin x+\frac 1 2\right)^2 \le \frac 5 4}\),
równość dla \(\displaystyle{ \sin x=-\frac 1 2}\), czyli dla \(\displaystyle{ x=-\frac{\pi}{6}+2k\pi \vee x=\frac{7}{6}\pi+2k\pi, \ k \in \ZZ}\).
BTW Ale to kodowanie jest głupie, Zahion gdzieś już pisał, dlaczego.
\(\displaystyle{ \cos^2 x-\sin x=1-\sin^2 x-\sin x=\frac 5 4-\left( \sin x+\frac 1 2\right)^2 \le \frac 5 4}\),
równość dla \(\displaystyle{ \sin x=-\frac 1 2}\), czyli dla \(\displaystyle{ x=-\frac{\pi}{6}+2k\pi \vee x=\frac{7}{6}\pi+2k\pi, \ k \in \ZZ}\).
BTW Ale to kodowanie jest głupie, Zahion gdzieś już pisał, dlaczego.
-
ramefn
- Użytkownik

- Posty: 89
- Rejestracja: 2 wrz 2016, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 3miasto
- Podziękował: 34 razy
Re: F. "kwadratowo-trygonometryczna", największa wartość
@DamianTancerz
A przypadkiem nie jest to q, wyznaczone dla nowego równania t i odpowiadającym mu współczynnikom?
Byłem prawie że pewny, że trzeba się potem cofnąć do sinx
@a4karo
@Ania221
Dziedzine \(\displaystyle{ \sinx}\)? Chyba jest coś, czego nie wiem
@Premislav
Jednak wole policzyć to tym moim wejściowym zamysłem
__
Nie rozumiem tego zadania i nie wiem co ma policzenie największej wartości równania zmiennej t, do równania właściwego
A przypadkiem nie jest to q, wyznaczone dla nowego równania t i odpowiadającym mu współczynnikom?
Byłem prawie że pewny, że trzeba się potem cofnąć do sinx
@a4karo
Przecież [-1,1] to zbiór wartości, co on ma do wyznaczenia przedziału przez \(\displaystyle{ /sinx}\)?Należy zatem sprawdzić, czy wierzchołek tej paraboli znajduje się w przedziale [-1,1]
@Ania221
Dziedzine \(\displaystyle{ \sinx}\)? Chyba jest coś, czego nie wiem
@Premislav
Jednak wole policzyć to tym moim wejściowym zamysłem
__
Nie rozumiem tego zadania i nie wiem co ma policzenie największej wartości równania zmiennej t, do równania właściwego
- Premislav
- Użytkownik

- Posty: 15496
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 195 razy
- Pomógł: 5224 razy
Re: F. "kwadratowo-trygonometryczna", największa wartość
To proste, podstawiasz \(\displaystyle{ t=\sin x}\), a przecież zbiorem wartości funkcji sinus (dla rzeczywistych argumentów) jest \(\displaystyle{ [-1;1]}\), więc nie interesuje Cię tak naprawdę
\(\displaystyle{ \max_{t \in \RR}(1-t-t^2)}\), tylko \(\displaystyle{ \max_{t \in [-1;1]}(1-t-t^2)}\), a że to jest to samo, to w sumie przypadek.
Na tej samej zasadzie nie powiesz, że minimalna wartość funkcji \(\displaystyle{ g(x)=(\sin x-2)^2}\) dla \(\displaystyle{ x \in \RR}\) wynosi zero, bo nie istnieje taki \(\displaystyle{ x \in \RR}\), że \(\displaystyle{ \sin x=2}\).
Może jakaś głupawa analogia z życia, jak nie masz za bardzo intuicji matematycznej. Chcesz ustalić, kto w Twojej klasie jest najlepszym zapaśnikiem różnico (no bo jak jest sumo, to różnico też). Wówczas które rozwiązanie wybierzesz:
a) zorganizowanie turnieju różnico i zaproszenie całej szkoły;
b) zorganizowanie turnieju różnico i zaproszenie tylko członków Twojej klasy
W tej pierwszej sytuacji dowiesz się, kto ze szkoły jest najlepszym zapaśnikiem, a więc jeśli nie będzie to osoba z Twojej klasy, to nadal nie będziesz wiedział, kto w Twojej klasie jest najlepszy.-- 8 mar 2018, o 10:36 --No chociaż to nie do końca słuszna analogia, bo systemy turniejowe są różne, jakby zorganizować turniej z odpowiednim systemem, to i tak dałoby się wywnioskować, kto z Twojej klasy jest najlepszy.
\(\displaystyle{ \max_{t \in \RR}(1-t-t^2)}\), tylko \(\displaystyle{ \max_{t \in [-1;1]}(1-t-t^2)}\), a że to jest to samo, to w sumie przypadek.
Na tej samej zasadzie nie powiesz, że minimalna wartość funkcji \(\displaystyle{ g(x)=(\sin x-2)^2}\) dla \(\displaystyle{ x \in \RR}\) wynosi zero, bo nie istnieje taki \(\displaystyle{ x \in \RR}\), że \(\displaystyle{ \sin x=2}\).
Może jakaś głupawa analogia z życia, jak nie masz za bardzo intuicji matematycznej. Chcesz ustalić, kto w Twojej klasie jest najlepszym zapaśnikiem różnico (no bo jak jest sumo, to różnico też). Wówczas które rozwiązanie wybierzesz:
a) zorganizowanie turnieju różnico i zaproszenie całej szkoły;
b) zorganizowanie turnieju różnico i zaproszenie tylko członków Twojej klasy
W tej pierwszej sytuacji dowiesz się, kto ze szkoły jest najlepszym zapaśnikiem, a więc jeśli nie będzie to osoba z Twojej klasy, to nadal nie będziesz wiedział, kto w Twojej klasie jest najlepszy.-- 8 mar 2018, o 10:36 --No chociaż to nie do końca słuszna analogia, bo systemy turniejowe są różne, jakby zorganizować turniej z odpowiednim systemem, to i tak dałoby się wywnioskować, kto z Twojej klasy jest najlepszy.
-
Ania221
- Użytkownik

- Posty: 1922
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Re: F. "kwadratowo-trygonometryczna", największa wartość
Hm...ramefn pisze: @Ania221
Dziedzine \(\displaystyle{ \sinx}\)? Chyba jest coś, czego nie wiem
Otrzymujemy \(\displaystyle{ f(t).}\)
czyli zbiór wartości funkcji \(\displaystyle{ f(t)}\) jest dziedziną tej funkcji?
No ale nie będę się sprzeczać o terminologię.
-
DamianTancerz
- Użytkownik

- Posty: 71
- Rejestracja: 2 sty 2018, o 20:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 11 razy
Re: F. "kwadratowo-trygonometryczna", największa wartość
Prawda.a4karo pisze:To rozwiązanie nie jest kompletne. Trójmian kwadratowy \(\displaystyle{ -t^2 - t + 1}\) może osiągać swoje maksimum dla \(\displaystyle{ t}\), które nie musi być sinusem żadnej liczby. Należy zatem sprawdzić, czy wierzchołek tej paraboli znajduje się w przedziale \(\displaystyle{ [-1,1]}\)
Czekamy na pompki
A pompki już zrobione.
-
DamianTancerz
- Użytkownik

- Posty: 71
- Rejestracja: 2 sty 2018, o 20:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 11 razy
Re: F. "kwadratowo-trygonometryczna", największa wartość
Póki podnosisz się z ziemi, to nie jest źle.
-
Ania221
- Użytkownik

- Posty: 1922
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Re: F. "kwadratowo-trygonometryczna", największa wartość
Ania221 pisze:Przejęzyczenie. Powinno byćramefn pisze: @Ania221
Dziedzine \(\displaystyle{ \sinx}\)? Chyba jest coś, czego nie wiem
Otrzymujemy funkcję \(\displaystyle{ f(t)}\)
czyli zbiór wartości \(\displaystyle{ t}\) jest dziedziną tej funkcji?
No ale nie będę się sprzeczać o terminologię.