Pole czworokąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Jmoriarty
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 273
Rejestracja: 1 mar 2017, o 23:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1 raz

Pole czworokąta

Post autor: Jmoriarty »

Dany jest okrąg o środku w punkcie \(\displaystyle{ O}\) i średnicy \(\displaystyle{ AB}\). Punkt \(\displaystyle{ P}\) należy do prostej \(\displaystyle{ AB}\) i leży w odległości 7 od środka okręgu, poza punktem \(\displaystyle{ A}\). Przez punkt \(\displaystyle{ P}\) poprowadzono sieczną okręgu, która przecięła okrąg w punktach \(\displaystyle{ C}\) i \(\displaystyle{ D}\), jak na rysunku. Wiedząc, że \(\displaystyle{ \left| PC\right|=3 \sqrt{2}}\) i \(\displaystyle{ \left| CD\right|= \sqrt{2}}\), oblicz:
b) pole czworokąta \(\displaystyle{ OBDC}\)
AU
AU
2qappvt.jpg (15.25 KiB) Przejrzano 412 razy
Mam obliczony promień, który wynosi \(\displaystyle{ r=5}\) i kąt alfa który wynosi \(\displaystyle{ \sin \alpha= \frac{ \sqrt{2} }{2}}\). Nie wiem jak sie do tego dalej zabrać. Jedna z przekątnych będzie chyba równa \(\displaystyle{ r}\), ale nie mam pomysłu na policzenie drugiej, a tym bardziej kąta pomiędzy nimi.

-- 4 mar 2018, o 19:55 --

Edit: obliczyłem i wyszło. Odjąłem pole trójkąta \(\displaystyle{ POC}\) od pola trójkąta \(\displaystyle{ PBD}\). Oba pola obliczyłem ze wzoru \(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} \cdot a \cdot b \cdot \sin\alpha}\) (\(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) to boki, pomiędzy którymi leży kąt \(\displaystyle{ \alpha}\)).
Ostatnio zmieniony 5 mar 2018, o 02:40 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Longines
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 110
Rejestracja: 11 cze 2009, o 22:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siedlce
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 4 razy

Re: Pole czworokąta

Post autor: Longines »

Bardzo proste zadanie.
Jako, że nie używam Latexa (Administrator mógłby się na mnie mocno pogniewać za brak Latexa) napiszę więc tekstowo, ewentualnie mogę przesłać rysunek poglądowy na e-mail.
Od połowy pola powierzchni koła należy odjąć:
pole dużego odcinka koła
pole małego odcinka koła
pole wycinka koła.
--------------------------------------------------
Cięciwę dużego odcinka obliczysz z trójkąta.
Cięciwę małego odcinka znasz.
Cięciwę a dalej kąt wycinka policzysz bez problemu - wszystkie dane wyjściowe znane.
I wszystko w tym temacie.
Awatar użytkownika
Rafsaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 466
Rejestracja: 19 lut 2017, o 11:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podkarpacie/Wrocław
Podziękował: 54 razy
Pomógł: 80 razy

Re: Pole czworokąta

Post autor: Rafsaf »

Jakoś nie widzę ani trochę wyższości tego rozwiązania. Które kąty policzę "bez problemu" w Twojej metodzie? Bo chyba żadne, choć zależy co masz na myśli mówiąc bez problemu...
Tak czy siak, aby otrzymać długość boku \(\displaystyle{ DB}\) to musiałbyś mieć kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) więc po co się jeszcze potem grzebać w obliczeniach wycinków i odcinków jak tu jest szybciej?

Standardowa taktyka to odjęcie pola dużego trójkąta od tego mniejszego i wątpię, że znajdzie się coś szybszego.
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2649
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 370 razy

Re: Pole czworokąta

Post autor: Dilectus »

A może tak:
Pole czworokąta \(\displaystyle{ OBCD}\) jest sumą pól trójkątów \(\displaystyle{ OCD}\) i \(\displaystyle{ OBD}\).
Pole trójkąta \(\displaystyle{ OCD}\) łatwo znaleźć, bo znamy jego wszystkie boki. Żeby policzyć pole trójkąta \(\displaystyle{ OBD}\) trzeba znależć długość odcinka \(\displaystyle{ BD}\), a to można łatwo zrobić, posługując się twierdzeniem cosinusów dla trójkąta \(\displaystyle{ POC}\) i trójkąta \(\displaystyle{ PBD}\).
Ania221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1922
Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 326 razy

Re: Pole czworokąta

Post autor: Ania221 »

\(\displaystyle{ P=P_{PBD}-P_{POC}}\)

\(\displaystyle{ P_{PBD}= \frac{1}{2}PB \cdot PD\sin \alpha}\)

\(\displaystyle{ P_{POC}=\frac{1}{2}PO \cdot PC\sin \alpha}\)

Lub, nie znająć \(\displaystyle{ \sin \alpha}\), obliczyć \(\displaystyle{ BD}\) z podobieństwa trójkątów.
Ostatnio zmieniony 7 mar 2018, o 10:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2649
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 370 razy

Re: Pole czworokąta

Post autor: Dilectus »

\(\displaystyle{ \sin\alpha}\) znamy, bo znamy \(\displaystyle{ \cos \alpha}\) z twierdzenia cosinusów dla trójkąta \(\displaystyle{ POC}\)
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6864
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Re: Pole czworokąta

Post autor: kruszewski »

Mam wrażenie, że ani z twierdzenia sinusów ani cosinusów.
Jeżeli zauważyć, że prostopadła z O do cięciwy CD połowi ją, to wówczas

\(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{ (3 + \frac{1}{2}) \cdot \sqrt{2} }{7} = \frac{ \frac{7}{2} \sqrt{2} }{7} = \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
A taki kosinus "ma" kąt ostry miary \(\displaystyle{ 45^o}\)
Teraz można już obliczać pola trójkątów \(\displaystyle{ \Delta PBD}\) i \(\displaystyle{ \Delta POC}\) , których różnica jest poszukiwaną miarą pola czworokąta \(\displaystyle{ OBDC}\)

Rozwiązanie platońskie na załączonym rysunku.


Ukryta treść:    
Edit:
Uwzględniając uwagę Kolegi Dilektusa :
Kąt \(\displaystyle{ \angle \alpha}\) to kąt ostry przy wierzchołku \(\displaystyle{ P}\) między ramionami \(\displaystyle{ PB}\) i \(\displaystyle{ PD}\).
Ostatnio zmieniony 6 mar 2018, o 23:44 przez kruszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2649
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 370 razy

Re: Pole czworokąta

Post autor: Dilectus »

kruszewski - dla ustalenia uwagi zaznacz, proszę, na rysunku kąt \(\displaystyle{ \alpha}\)
Ania221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1922
Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 326 razy

Re: Pole czworokąta

Post autor: Ania221 »

Poprawka, tam nie ma trójkątów podobnych.
ODPOWIEDZ