Parametr przy dziedzinie
-
Tajemniczy59
- Użytkownik

- Posty: 41
- Rejestracja: 15 paź 2016, o 10:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 22 razy
Parametr przy dziedzinie
15. Dana jest funkcja \(\displaystyle{ f(x) = \frac{3x}{x ^{2}-4a ^{2} }}\). Wyznacz wartości parametru \(\displaystyle{ a}\) tak, aby dziedziną funkcji był zbiór \(\displaystyle{ \RR - \{ -4 ; 4 \}}\).
Czy wystarczy do tej funkcji podstawić liczby \(\displaystyle{ -4}\) i \(\displaystyle{ 4}\) i w obydwóch przypadkach dać znak \(\displaystyle{ \neq0}\)?
Czy wystarczy do tej funkcji podstawić liczby \(\displaystyle{ -4}\) i \(\displaystyle{ 4}\) i w obydwóch przypadkach dać znak \(\displaystyle{ \neq0}\)?
Ostatnio zmieniony 27 lut 2018, o 17:35 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
- kmarciniak1
- Użytkownik

- Posty: 793
- Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 183 razy
Parametr przy dziedzinie
NIe wydaje mi się...Tajemniczy59 pisze:
Czy wystarczy do tej funkcji podstawić liczby -4 i 4 i w obydwóch przypadkach dać znak \(\displaystyle{ \neq0}\)?
Oczywiście mianownik nie może być zerem.
\(\displaystyle{ x ^{2}-4a ^{2} \neq 0 \\(x-2a)(x+2a) \neq 0 \\ x \neq 2a \wedge x \neq -2a}\)
Jakbyś to dokończył?
-
Tajemniczy59
- Użytkownik

- Posty: 41
- Rejestracja: 15 paź 2016, o 10:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 22 razy
Re: Parametr przy dziedzinie
Podstawić \(\displaystyle{ -4}\) w miejsce \(\displaystyle{ x}\) a w drugim równaniu \(\displaystyle{ 4}\) ?
Ostatnio zmieniony 27 lut 2018, o 17:37 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36052
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
Re: Parametr przy dziedzinie
Uprawiasz matematykę magiczną - coś gdzieś wstawmy i może coś wyjdzie...
JK
JK
- kmarciniak1
- Użytkownik

- Posty: 793
- Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 183 razy
Re: Parametr przy dziedzinie
Matematyka magiczna to dział w którym wszelkiej maści "humaniści" zdecydowanie przodują...Jan Kraszewski pisze:Uprawiasz matematykę magiczną - coś gdzieś wstawmy i może coś wyjdzie...
JK
A wracając do zadania
Mam nadzieję, że rozumiesz to co napisałem w poprzednim poście, jeśli tak to teraz popatrz. Z moich obliczeń wynika, że \(\displaystyle{ x \neq 2a \wedge x \neq -2a}\) a z treści zadania wiemy, że dziedziną funkcji są takie liczby: \(\displaystyle{ \RR - \{ -4 ; 4 \}}\)
Teraz pomyśl co te "znaczki" właściwie określają. Oba wyrażenia pokazują które liczby wyrzucamy z dziedziny. Wniosek się nasuwa?
-
Tajemniczy59
- Użytkownik

- Posty: 41
- Rejestracja: 15 paź 2016, o 10:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 22 razy
Re: Parametr przy dziedzinie
Należy wyrzucić \(\displaystyle{ -4}\) i \(\displaystyle{ 4}\) z dziedziny, rozumiem o co chodzi, ale nie wiem co zrobić
Ostatnio zmieniony 27 lut 2018, o 18:13 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
- kmarciniak1
- Użytkownik

- Posty: 793
- Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 183 razy
Re: Parametr przy dziedzinie
To też o tym co my wyrzucamy, informuje Cię to wyrażenie:
\(\displaystyle{ x \neq 2a \wedge x \neq -2a}\)
Czy potrafisz oddać słownie ten zapis?Spróbuj to zrobić.
Jeżeli to się uda, to zadanie jest już prawie skończone.
\(\displaystyle{ x \neq 2a \wedge x \neq -2a}\)
Czy potrafisz oddać słownie ten zapis?Spróbuj to zrobić.
Jeżeli to się uda, to zadanie jest już prawie skończone.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36052
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
Parametr przy dziedzinie
Nie jestem pewny, czy Tajemniczy59 rozumie, co tutaj robiłeś:
JK
kmarciniak1 pisze:Oczywiście mianownik nie może być zerem.
\(\displaystyle{ x ^{2}-4a ^{2} \neq 0 \\(x-2a)(x+2a) \neq 0 \\ x \neq 2a \wedge x \neq -2a}\)
No niezupełnie to należy zrobić, a Twoje propozycje działań wskazują, że raczej nie rozumiesz, o co chodzi.Tajemniczy59 pisze:Należy wyrzucić \(\displaystyle{ -4}\) i \(\displaystyle{ 4}\) z dziedziny, rozumiem o co chodzi
JK
-
Rozbitek
- Użytkownik

- Posty: 484
- Rejestracja: 22 lut 2017, o 14:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 8 razy
Parametr przy dziedzinie
To co w takim razie zrobić należy?Jan Kraszewski pisze:No niezupełnie to należy zrobić...Tajemniczy59 pisze:Należy wyrzucić \(\displaystyle{ -4}\) i \(\displaystyle{ 4}\) z dziedziny, rozumiem o co chodzi
Tajemniczy59 pisze:15. Dana jest funkcja \(\displaystyle{ f(x) = \frac{3x}{x ^{2}-4a ^{2} }}\). Wyznacz wartości parametru \(\displaystyle{ a}\) tak, aby dziedziną funkcji był zbiór \(\displaystyle{ \RR - \{ -4 ; 4 \}}\).
Czy wystarczy do tej funkcji podstawić liczby \(\displaystyle{ -4}\) i \(\displaystyle{ 4}\) i w obydwóch przypadkach dać znak \(\displaystyle{ \neq0}\)?
Dziedzinę masz określoną \(\displaystyle{ x \neq -4}\) i \(\displaystyle{ x \neq 4}\)
Mianownik musi być różny od zera:
\(\displaystyle{ x ^{2}-4a ^{2} \neq 0}\)
\(\displaystyle{ x^2 \neq 4a^2}\)
rozwiąż...
Widząc to rozwiązanie i to: \(\displaystyle{ x \neq -4}\) i \(\displaystyle{ x \neq 4}\)
pomyśl jakie musi być \(\displaystyle{ a}\), żeby się zgadzało
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22461
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Re: Parametr przy dziedzinie
To może tak:
z góry wiesz, że dziedzina jest taka:
\(\displaystyle{ \begin{tikzpicture}
\draw[thick,red] (-6,0)--(6,0);
\draw[red,fill=white] (-4,0) circle (2pt) node[below] {$-4$};
\draw[red,fill=white] (4,0) circle (2pt) node[below] {$4$};
\end{tikzpicture}}\)
a z obliczeń wiesz,że przy zadanym \(\displaystyle{ a}\) jest taka
\(\displaystyle{ \begin{tikzpicture}
\draw[thick,blue] (-6,0)--(6,0);
\draw[blue,fill=white] (-4,0) circle (2pt) node[below] {$-2a$};
\draw[blue,fill=white] (4,0) circle (2pt) node[below] {$2a$};
\end{tikzpicture}}\)
Dla jakiego \(\displaystyle{ a}\) te obrazki przedstawiają ten sam zbiór?
z góry wiesz, że dziedzina jest taka:
\(\displaystyle{ \begin{tikzpicture}
\draw[thick,red] (-6,0)--(6,0);
\draw[red,fill=white] (-4,0) circle (2pt) node[below] {$-4$};
\draw[red,fill=white] (4,0) circle (2pt) node[below] {$4$};
\end{tikzpicture}}\)
a z obliczeń wiesz,że przy zadanym \(\displaystyle{ a}\) jest taka
\(\displaystyle{ \begin{tikzpicture}
\draw[thick,blue] (-6,0)--(6,0);
\draw[blue,fill=white] (-4,0) circle (2pt) node[below] {$-2a$};
\draw[blue,fill=white] (4,0) circle (2pt) node[below] {$2a$};
\end{tikzpicture}}\)
Dla jakiego \(\displaystyle{ a}\) te obrazki przedstawiają ten sam zbiór?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36052
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
Parametr przy dziedzinie
Należy wskazać wartość parametru \(\displaystyle{ a}\), dla którego dziedzina zadanego wyrażenia jest równa z góry zadanemu zbiorowi. Gdy rozumie się dobrze, o co chodzi, to można stosować skróty myślowe o wyrzucaniu czegoś, ale tutaj raczej są kłopoty ze zrozumieniem.Rozbitek pisze:To co w takim razie zrobić należy?
a4karo, jak niewątpliwie wiesz, Twój rysunek jest tyleż pomocny, co mylący.
JK
-
Tajemniczy59
- Użytkownik

- Posty: 41
- Rejestracja: 15 paź 2016, o 10:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 22 razy
Re: Parametr przy dziedzinie
Ciężko mi cokolwiek wydedukować a nie chcę bawić się w zgadywanie, bo nie o to chodzi. Czy mógłby mi ktoś rozwiązać zadanie?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36052
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
-
Dilectus
- Użytkownik

- Posty: 2649
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 370 razy
Re: Parametr przy dziedzinie
To Ty masz je rozwiązać - na tym polega nauka matematyki. My możemy daź Ci wskazówki, jak to zrobić, dzięki czemu Twoja wiedza wzrośnie.Czy mógłby mi ktoś rozwiązać zadanie?
Zacznijmy od początku: Co to jest dziedzina funkcji?
-
Rozbitek
- Użytkownik

- Posty: 484
- Rejestracja: 22 lut 2017, o 14:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 8 razy
Re: Parametr przy dziedzinie
Polecam zrobić tak jak radzi Ci Dilectus, ale podpowiem, że jak pociągniesz, to co zacząłem wyżej, to masz rozwiązanie w kilku krótkich linijkach.Tajemniczy59 pisze:Ciężko mi cokolwiek wydedukować a nie chcę bawić się w zgadywanie, bo nie o to chodzi. Czy mógłby mi ktoś rozwiązać zadanie?