Bardzo prosze o pomoc z tymi zadaniami
zad1. Mamy równoloegłobok ABCD, którego przekątne przecinaja siew punkcie O. Trójkąt Pole ABO wynosi 5 cm 2. Oblicz pole całego równoległobku.
zad2.Jest czworokąt wypukły, o obw 5,5m. Wpisano w niego koło (liczba pi dzielona na 4 to jego pole [m2] ) i to koło jest styczne do wszystkich boków. Oblicz pole figury, która powstanie po wycięciu tego koła.
zad3.
W trójkącie ABC połaczone środki 2 boków. Powstał w ten sposób mały trójkąt EFC, którego pole wynosi 7cm2. Oblicz pole trójkata ABC.
Z góry dzięki za pomoc
Oblicz pole figury (3 zadania)
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 20 sty 2007, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jelenia Góra
Oblicz pole figury (3 zadania)
Ostatnio zmieniony 29 wrz 2007, o 16:57 przez karolsonn, łącznie zmieniany 1 raz.
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Oblicz pole figury (3 zadania)
1) AB to podstawa zaś h to wysokość równoległoboku
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}AB{\cdot}\frac{1}{2}h=5}\)
Pole równoległoboku równe jest iloczynowi długości wysokości przez długość podstawy (boku na który opada wysokość)
więc
\(\displaystyle{ P=AB{\cdot}h=20}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}AB{\cdot}\frac{1}{2}h=5}\)
Pole równoległoboku równe jest iloczynowi długości wysokości przez długość podstawy (boku na który opada wysokość)
więc
\(\displaystyle{ P=AB{\cdot}h=20}\)