Rama motocykla – warunki brzegowe
-
Wujek01
- Użytkownik

- Posty: 26
- Rejestracja: 1 wrz 2017, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
Rama motocykla – warunki brzegowe
Witam mam pytanie odnośnie warunków brzegowych, ponieważ chciałbym zbadać ramę motocykla.
I moje pytanie brzmi w jaki sposób należy dobrać podpory (6 stopni swobody), jakie stopnie odebrać w przypadku hamowania oraz zderzenia, aby prawidłowo przeprowadzić symulację? Oraz jakie przyśpieszenia (opóźnienia) dostosować do tych dwóch wariantów oraz czy uwzględniać jeszcze dodatkowe siły?
Z góry dziękuje.
I moje pytanie brzmi w jaki sposób należy dobrać podpory (6 stopni swobody), jakie stopnie odebrać w przypadku hamowania oraz zderzenia, aby prawidłowo przeprowadzić symulację? Oraz jakie przyśpieszenia (opóźnienia) dostosować do tych dwóch wariantów oraz czy uwzględniać jeszcze dodatkowe siły?
Z góry dziękuje.
Ostatnio zmieniony 28 lut 2018, o 01:45 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Przed przecinkiem, średnikiem, kropką, dwukropkiem, wykrzyknikiem, pytajnikiem, nawiasem i cudzysłowem zamykającym, oraz po nawiasie i cudzysłowie otwierającym nie należy umieszczać odstępu.
Powód: Poprawa wiadomości. Przed przecinkiem, średnikiem, kropką, dwukropkiem, wykrzyknikiem, pytajnikiem, nawiasem i cudzysłowem zamykającym, oraz po nawiasie i cudzysłowie otwierającym nie należy umieszczać odstępu.
-
StudentIB
- Użytkownik

- Posty: 618
- Rejestracja: 9 lut 2015, o 13:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 48 razy
Rama motocykla – warunki brzegowe
Musisz odebrać przemieszczenie w pionie w miejscach połączenia ramy z kołami i przyłożyć obciążenia od masy motocyklisty (górna część ramy), masy silnika itp. (dolna część ramy) oraz nacisku na kierownicę (obciążenie zdalne - samej kierownicy nie modelujesz tylko tworzysz wirtualny punkt przyłożenia siły). Warto też uwzględnić skręcanie tulei układu kierowniczego przy zmianie kierunku jazdy i zbadać częstości drgań własnych ramy.
Co do zderzenia to możesz w ten sposób wyliczyć siłę działającą na przód ramy:
\(\displaystyle{ F=m \cdot a}\)
\(\displaystyle{ a=\frac{v}{t}}\)
\(\displaystyle{ F=m \cdot \frac{v}{t}}\)
gdzie: \(\displaystyle{ m}\) - masa motocykla, \(\displaystyle{ v}\) - prędkość w chwili zderzenia, \(\displaystyle{ t}\) - czas trwania zderzenia
Co do zderzenia to możesz w ten sposób wyliczyć siłę działającą na przód ramy:
\(\displaystyle{ F=m \cdot a}\)
\(\displaystyle{ a=\frac{v}{t}}\)
\(\displaystyle{ F=m \cdot \frac{v}{t}}\)
gdzie: \(\displaystyle{ m}\) - masa motocykla, \(\displaystyle{ v}\) - prędkość w chwili zderzenia, \(\displaystyle{ t}\) - czas trwania zderzenia
-
Wujek01
- Użytkownik

- Posty: 26
- Rejestracja: 1 wrz 2017, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
Rama motocykla – warunki brzegowe
No dobrze to w kierunku pionowym ma być przemieszczenie, a jak z rotacjami (ponieważ mam 6 stopni swobody)?
Ostatnio zmieniony 27 lut 2018, o 02:48 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Przed przecinkiem, średnikiem, kropką, dwukropkiem, wykrzyknikiem, pytajnikiem, nawiasem i cudzysłowem zamykającym, oraz po nawiasie i cudzysłowie otwierającym nie należy umieszczać odstępu.
Powód: Poprawa wiadomości. Przed przecinkiem, średnikiem, kropką, dwukropkiem, wykrzyknikiem, pytajnikiem, nawiasem i cudzysłowem zamykającym, oraz po nawiasie i cudzysłowie otwierającym nie należy umieszczać odstępu.
-
StudentIB
- Użytkownik

- Posty: 618
- Rejestracja: 9 lut 2015, o 13:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 48 razy
Rama motocykla – warunki brzegowe
W sumie najlepiej odbierz wszystkie translacje w obu podporach i zostaw tylko rotacje. Potem można spróbować z wsadzeniem sprężyny jako amortyzacji.
-
Wujek01
- Użytkownik

- Posty: 26
- Rejestracja: 1 wrz 2017, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
Rama motocykla – warunki brzegowe
W końcu coś ruszyło jak odebrałem translacje a zostawiłem same rotacje. Teraz pytanie, ponieważ zastosowałem opóźnienie \(\displaystyle{ 40\:m/s^2}\), dobrałem wszystkie masy i naprężenia oraz odkształcenia wynoszą bardzo małe wartości do \(\displaystyle{ 7\div8}\) miejsc po przecinku. Co może być źle?
Ostatnio zmieniony 28 lut 2018, o 02:27 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Odstępy. Przed przecinkiem, średnikiem, kropką, dwukropkiem, wykrzyknikiem, pytajnikiem, nawiasem i cudzysłowem zamykającym, oraz po nawiasie i cudzysłowie otwierającym nie należy umieszczać odstępu.
Powód: Poprawa wiadomości. Odstępy. Przed przecinkiem, średnikiem, kropką, dwukropkiem, wykrzyknikiem, pytajnikiem, nawiasem i cudzysłowem zamykającym, oraz po nawiasie i cudzysłowie otwierającym nie należy umieszczać odstępu.
-
StudentIB
- Użytkownik

- Posty: 618
- Rejestracja: 9 lut 2015, o 13:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 48 razy
Rama motocykla – warunki brzegowe
Musiałbyś mi powiedzieć w jakim programie pracujesz i jak zadałeś to opóźnienie. Skorzystałeś z jakiegoś gotowego warunku brzegowego typu acceleration czy przeliczyłeś to na siłę wg wzoru, który podałem ?
Ostatnio zmieniony 28 lut 2018, o 02:28 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Literówka.
Powód: Poprawa wiadomości. Literówka.
-
Wujek01
- Użytkownik

- Posty: 26
- Rejestracja: 1 wrz 2017, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
Rama motocykla – warunki brzegowe
Pracuję w programie Patran. Teraz zmieniłem już opóźnienie na \(\displaystyle{ 27,8\:\frac{m}{s^{2}}}\) , czyli tak jakby motocykl uderzył z prędkością \(\displaystyle{ 100\:\frac{km}{h}}\) . Wartości zmieniają się bardzo drastycznie, jeśli zmieniam rotacje lub translacje w podporach. Czy jest ktoś w stanie podać jakie dokładni odebrać stopnie swobody? Dodam,że umieściłem dwie podpory w miejscu montażu przedniego koła oraz dwie w tylnej części ramy (brak wahacza).
Ostatnio zmieniony 27 lut 2018, o 02:50 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Przed przecinkiem, średnikiem, kropką, dwukropkiem, wykrzyknikiem, pytajnikiem, nawiasem i cudzysłowem zamykającym, oraz po nawiasie i cudzysłowie otwierającym nie należy umieszczać odstępu.
Powód: Poprawa wiadomości. Przed przecinkiem, średnikiem, kropką, dwukropkiem, wykrzyknikiem, pytajnikiem, nawiasem i cudzysłowem zamykającym, oraz po nawiasie i cudzysłowie otwierającym nie należy umieszczać odstępu.
-
StudentIB
- Użytkownik

- Posty: 618
- Rejestracja: 9 lut 2015, o 13:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 48 razy
Rama motocykla – warunki brzegowe
I to przyspieszenie podstawiłeś do wzoru na siłę ? Jaka wartość wyszła ? Masę musisz oczywiście przyjąć dla całego motocykla, nie tylko jego ramy.
Co do podparcia to najlepiej wstaw fotkę z zaznaczonymi miejscami utwierdzeń. Ale generalnie odebranie 3 translacji powinno wystarczyć.
Co do podparcia to najlepiej wstaw fotkę z zaznaczonymi miejscami utwierdzeń. Ale generalnie odebranie 3 translacji powinno wystarczyć.
-
Wujek01
- Użytkownik

- Posty: 26
- Rejestracja: 1 wrz 2017, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
Rama motocykla – warunki brzegowe
Chodzi o to, że tu w Patranie nie wstawiam siły, tylko wartość przyśpieszenia (w tym przypadku opóźnienia) równą \(\displaystyle{ 27,8\:\frac{m}{s^{2}}}\) .
podpory są cztery, na zdjęciu zaznaczyłem dwie, a pozostałe dwie po prostu leżą po przeciwległej stronie.
podpory są cztery, na zdjęciu zaznaczyłem dwie, a pozostałe dwie po prostu leżą po przeciwległej stronie.
Ostatnio zmieniony 27 lut 2018, o 02:51 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Przed przecinkiem, średnikiem, kropką, dwukropkiem, wykrzyknikiem, pytajnikiem, nawiasem i cudzysłowem zamykającym, oraz po nawiasie i cudzysłowie otwierającym nie należy umieszczać odstępu.
Powód: Poprawa wiadomości. Przed przecinkiem, średnikiem, kropką, dwukropkiem, wykrzyknikiem, pytajnikiem, nawiasem i cudzysłowem zamykającym, oraz po nawiasie i cudzysłowie otwierającym nie należy umieszczać odstępu.
-
StudentIB
- Użytkownik

- Posty: 618
- Rejestracja: 9 lut 2015, o 13:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 48 razy
Rama motocykla – warunki brzegowe
Jaki Ci wychodzą jakieś bardzo małe naprężenia i odkształcenia to ja bym spróbował zadać siłę zamiast przyspieszenia. Może wtedy wyjdą realne wyniki. Podparcie nie powinno powodować takich błędów.
-
StudentIB
- Użytkownik

- Posty: 618
- Rejestracja: 9 lut 2015, o 13:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 48 razy
Rama motocykla – warunki brzegowe
Myślę, że możesz przyjąć \(\displaystyle{ 0,01\:s}\) .
Ostatnio zmieniony 27 lut 2018, o 22:51 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
kruszewski
- Użytkownik

- Posty: 6864
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Rama motocykla – warunki brzegowe
Oszacuj siłę z jaką masa \(\displaystyle{ 100\:kg}\) będzie działać na oś przedniego koła wg wzoru z Twojego postu z dnia: 22 lut 2018, o 12:35, jeżeli motocykl w chwili zderzenia miał prędkość biegacza na dystansie \(\displaystyle{ 100\:m}\) .
-
StudentIB
- Użytkownik

- Posty: 618
- Rejestracja: 9 lut 2015, o 13:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 48 razy
Rama motocykla – warunki brzegowe
Przyjmując \(\displaystyle{ 25\:km/h}\) wychodzi ok. \(\displaystyle{ 70\:kN}\) .
Ostatnio zmieniony 27 lut 2018, o 22:53 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
Wujek01
- Użytkownik

- Posty: 26
- Rejestracja: 1 wrz 2017, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
Rama motocykla – warunki brzegowe
Czyli przyjmując masę motocykla \(\displaystyle{ 200\:kg}\) , przy zderzeniu trwającym \(\displaystyle{ 0,01\:s}\) i prędkości \(\displaystyle{ 25\:km/h}\) otrzymam siłę zderzenia \(\displaystyle{ 138800\:N}\) i wtedy tą wartość dzielę na pół i otrzymaną siłę przykładam do jednej i drugiej prowadnicy przedniego widelca?
Ostatnio zmieniony 27 lut 2018, o 22:57 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Między wartością i jednostką należy umieszczać odstęp. Odstęp: b. mały „\,”, mały „\:”, średni „\;”. większe w instrukcji.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Między wartością i jednostką należy umieszczać odstęp. Odstęp: b. mały „\,”, mały „\:”, średni „\;”. większe w instrukcji.