Błąd maxymalny i niepewność standardowa

hawk_007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 9 lis 2014, o 16:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: EPXX
Podziękował: 15 razy

Błąd maxymalny i niepewność standardowa

Post autor: hawk_007 »

Bardzo proszę o pomoc:

Zadanie 1

W układzie pomiarowym rezystancji (metodą techniczną) zastosowano amperomierz o zakresie \(\displaystyle{ 0\div15\,mA}\) wykonany w klasie dokładności \(\displaystyle{ 1}\) i woltomierz o zakresie \(\displaystyle{ 0\div15\,V}\) wykonany w klasie dokładności \(\displaystyle{ 0,2}\) . Wskazania przyrządów to odpowiednio \(\displaystyle{ I=10\,mA}\) i \(\displaystyle{ U=5\,V}\) .

Wyznaczyć wartość oraz błąd maksymalny pomiaru rezystancji.

Zadanie 2

Obliczyć gęstość oraz określić niepewność wyznaczania gęstości materiału, z którego wykonano kulę o masie \(\displaystyle{ m}\) i średnicy \(\displaystyle{ d}\) .

W wyniku pomiarów otrzymano:

Masa kuli \(\displaystyle{ m=78,0\,kg}\) ; dokładność pomiaru \(\displaystyle{ 0,1\,kg}\) .

Średnica kuli:

Wykonano 6 pomiarów otrzymując:

\(\displaystyle{ d\,[mm] = 270,1;\,270,2;\,269,9;\,270,2;\,269,9;\,270,0}\) ; dokładność przyrządu pomiarowego to \(\displaystyle{ 0,1\,mm}\) .

Uwagi: współczynnik rozszerzenia przyjąć jako \(\displaystyle{ k_r=2}\) .
Ostatnio zmieniony 18 lut 2018, o 21:59 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 4 razy.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
daras170
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 703
Rejestracja: 24 mar 2014, o 19:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toronto
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 73 razy

Re: Błąd maxymalny i niepewność standardowa

Post autor: daras170 »

A zajrzałeś już do jakiegoś podręcznika ? Tylko szukaj pod hasłem błąd maksymalny:)
np. ... wnosci.pdf
ODPOWIEDZ