Nierówność z wartością bezwzględną

Definicja, własności - specyfika równań i nierówności.
419862391432
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 24 wrz 2017, o 21:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 64 razy

Nierówność z wartością bezwzględną

Post autor: 419862391432 »

Zaznacz na osi liczbowej zbiór liczb, które spełniają poniższy warunek.
\(\displaystyle{ 2 \le \left| x\right| \le 5\\
\left| x\right| \ge 2 \vee \left| x\right| \le 5\\
x \ge 2 \vee x \le -2 \vee x \le 5 \wedge x \ge -5\\
x \in \left\langle -5,-2\right\rangle \cup \left\langle 2,5\right\rangle}\)


Tutaj nie umieściłem osi liczbowej, ale dobrze zrobiłem to zadanie?
Ostatnio zmieniony 15 lut 2018, o 21:53 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie zostawiaj pustych linii w tagach [latex] [/latex]. Nowa linia to \\.
Awatar użytkownika
kmarciniak1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 793
Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 183 razy

Nierówność z wartością bezwzględną

Post autor: kmarciniak1 »

Wynik dobry, ale spójniki logiczne stosujesz bardzo byle jak.
419862391432
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 24 wrz 2017, o 21:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 64 razy

Nierówność z wartością bezwzględną

Post autor: 419862391432 »

Który spójnik logiczny użyłem źle? Przekręcałem tak, jak idą wskazówki zegara o ćwiartkę
Awatar użytkownika
xxDorianxx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 411
Rejestracja: 1 paź 2016, o 17:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rybnik
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 22 razy

Re: Nierówność z wartością bezwzględną

Post autor: xxDorianxx »

No na przykład już na samym początku.Jak tą główną nierówność rozbiłeś na dwie musisz podać ich część wspólną...
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36058
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5342 razy

Nierówność z wartością bezwzględną

Post autor: Jan Kraszewski »

419862391432 pisze:Który spójnik logiczny użyłem źle?
Chodzi o to, że zapis
419862391432 pisze:\(\displaystyle{ x \ge 2 \vee x \le -2 \vee x \le 5 \wedge x \ge -5}\)
jest do bani. Powinno być

\(\displaystyle{ \red\left(\black x \ge 2 \vee x \le -2\red\right) \wedge \left( \black x \le 5 \wedge x \ge -5\red\right)}\)
419862391432 pisze:Przekręcałem tak, jak idą wskazówki zegara o ćwiartkę
Jak ja lubię te mechaniczne algorytmy...

JK
ODPOWIEDZ