Dobrac tak parametry funkcji f by ta funkcja była gestoscia rozkładu prawdopodobieństwa. obl. dystrybuante, wartosc oczekiwana i wariancje"
\(\displaystyle{ f(x)=}\)\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}0\quad dla\quad x}\)
Gęstość, dystrybuanta, wartość oczekiwana
Gęstość, dystrybuanta, wartość oczekiwana
Ostatnio zmieniony 29 wrz 2007, o 23:13 przez wulus, łącznie zmieniany 5 razy.
- Emiel Regis
- Gość Specjalny
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
Gęstość, dystrybuanta, wartość oczekiwana
Napisz jakoś przyzwoicie ten temat... (np przy użyciu latexa - czerwony napis u góry). Bo nawet starając się domyślić to czemu w temacie piszesz f a poniżej już jest F? Bo przecież ta funkcja dystrybuantą nie jest a użyłaś dużej literki... rozumiem że to przypadek i to jest rzeczona gęstość ale nie chce się domyślać.
[ Dodano: 29 Września 2007, 17:06 ]
Gęstość po R musi się całkować do 1. Czyli:
\(\displaystyle{ \int_R f(x)dx= t_0^a \frac{1}{2} sinx dx +\int_a^{\infty} b dx = -\frac{1}{2}(cosa-cos0)+b(\infty-a) = \\ -\frac{1}{2}cosa + \frac{1}{2}+b(\infty-a)=1}\)
Powyższy zapis jest nieco nieformalny ze względu na tą nieskończoność, tak czy inaczej musimy się jej pozbyć aby całość wynosiła 1.
Także:
\(\displaystyle{ b=0 \\ a=\pi}\)
No i mamy już gęstość, wartość oczekiwana i wariancja powinny Ci już pójść, jeśli nie to napisz a też policze wieczorem.
[ Dodano: 29 Września 2007, 17:06 ]
Gęstość po R musi się całkować do 1. Czyli:
\(\displaystyle{ \int_R f(x)dx= t_0^a \frac{1}{2} sinx dx +\int_a^{\infty} b dx = -\frac{1}{2}(cosa-cos0)+b(\infty-a) = \\ -\frac{1}{2}cosa + \frac{1}{2}+b(\infty-a)=1}\)
Powyższy zapis jest nieco nieformalny ze względu na tą nieskończoność, tak czy inaczej musimy się jej pozbyć aby całość wynosiła 1.
Także:
\(\displaystyle{ b=0 \\ a=\pi}\)
No i mamy już gęstość, wartość oczekiwana i wariancja powinny Ci już pójść, jeśli nie to napisz a też policze wieczorem.