wykazywanie nierówności
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 26 wrz 2007, o 19:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
wykazywanie nierówności
Nie obliczając przybliżonych wartości pierwiastków, wykaż, że \(\displaystyle{ 3,14}\)
-
- Gość Specjalny
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 389 razy
wykazywanie nierówności
podnosząc do kwadratu, odpowiednio segregując i znów podnosząc do kwadratu w momencie gdy po jednej stronie będzie \(\displaystyle{ \sqrt{6}}\), da nam do udowodnienia:
\(\displaystyle{ (3,14)^{2}(10-(3,14)^{2})>1}\), co jest prawdą, bo:
\(\displaystyle{ (3,14)^{2}>9 \wedge 10-(3,14)^{2}>\frac{1}{9}}\)
\(\displaystyle{ (3,14)^{2}(10-(3,14)^{2})>1}\), co jest prawdą, bo:
\(\displaystyle{ (3,14)^{2}>9 \wedge 10-(3,14)^{2}>\frac{1}{9}}\)