Prąd o natężeniu I=2A płynie przez spirale zanużoną w wodzie o masie m=2000g i ogrzewa jąw czasie t=625s od t1=20C do t2=50C. Oblicz opór spirali jeżeli straty ciepła wynoszą 40%.(Podobno do tego zadania jest jeszcze potrzebne ciepło właściwe)
Nie wiem jak to rozwiązać, nie wiem gdzie mam uwzględnić tą stratę ciepła i po co;-(
Spirala
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 20 wrz 2007, o 20:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z daleka:)
- Podziękował: 7 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 971
- Rejestracja: 27 wrz 2005, o 22:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 75 razy
Spirala
Stratę dodajesz do energii prądu, a wzrost energii wody masz.
E = Pt = UIt, U = IR -> E = I^2Rt
z tego 40% idzie w kosmos, a reszta grzeje wodę:
0.6E = c_w * m * (t2-t1); c_w = 4220 [J/kg/K], m = 2kg
wstawiasz tu za E tamto i obliczasz R.
E = Pt = UIt, U = IR -> E = I^2Rt
z tego 40% idzie w kosmos, a reszta grzeje wodę:
0.6E = c_w * m * (t2-t1); c_w = 4220 [J/kg/K], m = 2kg
wstawiasz tu za E tamto i obliczasz R.