zadanie z parametrem t
-
- Użytkownik
- Posty: 168
- Rejestracja: 30 sie 2007, o 19:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 1 raz
zadanie z parametrem t
Dla jakich wartości parametru t funkcja określona wzorem f(x)=x� -(t+1)x+ 3t -5 ma miejsca zerowe takie, że suma ich kwadratów jest większa od ich sumy.
-
- Użytkownik
- Posty: 3506
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 1260 razy
zadanie z parametrem t
1°
\(\displaystyle{ \Delta \geqslant 0}\)
2°
\(\displaystyle{ x_1^2+x_2^2>x_1+x_2 \\ (x_1+x_2)^2-2x_1x_2>x_1+x_2 \\ (\frac{-b}{a})^2-2\cdot \frac{c}{a}>\frac{-b}{a}}\)
\(\displaystyle{ \Delta \geqslant 0}\)
2°
\(\displaystyle{ x_1^2+x_2^2>x_1+x_2 \\ (x_1+x_2)^2-2x_1x_2>x_1+x_2 \\ (\frac{-b}{a})^2-2\cdot \frac{c}{a}>\frac{-b}{a}}\)