wykaz ,ze:
\(\displaystyle{ a\in Z 6|a^3-a}\)
czy dane wyrazenie dzieli sie przez 6 ?
-
- Użytkownik
- Posty: 3506
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 1260 razy
czy dane wyrazenie dzieli sie przez 6 ?
\(\displaystyle{ a^3-a=a(a^2-1)=(a-1)a(a+1)}\)
Jest to iloczyn trzech kolejnych liczb całkowitych, zatem co najmniej jedna z nich jest podzielna przez 2 oraz jedna podzielna przez 3. Oznacz to podzielność przez 2*3=6.
Jest to iloczyn trzech kolejnych liczb całkowitych, zatem co najmniej jedna z nich jest podzielna przez 2 oraz jedna podzielna przez 3. Oznacz to podzielność przez 2*3=6.