Trzeba znalezć minimum sumy: \(\displaystyle{ ctg(\alpha) + ctg(\beta) + ctg(\gamma)}\), gdzie \(\displaystyle{ \alpha, \beta, \gamma}\) są katami trójkąta.
Byc może i jest to proste ale nie moge teraz na nic fajnego wpaść :/
[Nierówności][Trygonometria] Znajdz minimum sumy
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
-
- Użytkownik
- Posty: 175
- Rejestracja: 6 wrz 2006, o 21:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łapy/Białystok
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 37 razy
[Nierówności][Trygonometria] Znajdz minimum sumy
Hmm niezłe jaja otóż znalezienie tej sumy to jest ostatnia czynność jaką muszę wykonać aby zrobić pewne zadanie geometryczne i właśnie doszedłem do niego za pomocą tw. cosinusów
Ale jednak da się wyznaczyć to minimum za pomocą tych twierdzeń (tak, nie jest to cofanie się spowrotem do treści zadania tak jak to myślałem na początku) Wielkie dzięki wartośc minimalna to \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) i tradycyjnie zachodzi dla równobocznego.
Ale jednak da się wyznaczyć to minimum za pomocą tych twierdzeń (tak, nie jest to cofanie się spowrotem do treści zadania tak jak to myślałem na początku) Wielkie dzięki wartośc minimalna to \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) i tradycyjnie zachodzi dla równobocznego.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11406
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
[Nierówności][Trygonometria] Znajdz minimum sumy
\(\displaystyle{ inf_{a,b,c R} \ \{a+b+c : \ ab+ac+bc=1 \}= \sqrt{3}}\)
?
?
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2007, o 19:33 przez mol_ksiazkowy, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 175
- Rejestracja: 23 kwie 2006, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Otyń/Zielona Góra
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 4 razy
[Nierówności][Trygonometria] Znajdz minimum sumy
Istotnie mol... świetny i banalny dowód tego minimum ) dużo lepszy niż babranie się z cosinusami i sinusami:)