Witam
Jak obliczyć pole powierzchni figury podobnej do półokręgu.
Figura ma wymiary \(\displaystyle{ 5cm}\) wysokości i \(\displaystyle{ 11cm}\) szerokości.
Mi wyszło około \(\displaystyle{ 44cm^2}\).
Jak obliczyć pole powierzchni figury podobnej do półogręgu?
-
Analiza123
- Użytkownik

- Posty: 101
- Rejestracja: 16 lis 2017, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Jak obliczyć pole powierzchni figury podobnej do półogręgu?
Ostatnio zmieniony 1 lut 2018, o 20:42 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- kerajs
- Użytkownik

- Posty: 8708
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 335 razy
- Pomógł: 3431 razy
Jak obliczyć pole powierzchni figury podobnej do półogręgu?
Do półokręgu podobna jest półelipsa. Przy tych wymiarach jej pole to:
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} \pi ab= \frac{1}{2} \pi \cdot 5 \cdot 5.5 \approx 43,197 \ cm^2}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} \pi ab= \frac{1}{2} \pi \cdot 5 \cdot 5.5 \approx 43,197 \ cm^2}\)
-
Analiza123
- Użytkownik

- Posty: 101
- Rejestracja: 16 lis 2017, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Jak obliczyć pole powierzchni figury podobnej do półogręgu?
A to \(\displaystyle{ b=5.5}\) to skąd? Połowa szerokości?
Ja to liczyłem tak
Podzieliłem na dwie ćwiartki koła prostokąt i jedną mała połówkę koła.
Ja to liczyłem tak
Podzieliłem na dwie ćwiartki koła prostokąt i jedną mała połówkę koła.
Ostatnio zmieniony 1 lut 2018, o 22:40 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.