Witam ... nie bijcie ale to zadanie mnie przerasta .....
prosił bym również o rozpisanie
( \(\displaystyle{ 5^{20}}\) + \(\displaystyle{ 5^{18}}\) ) \(\displaystyle{ \cdot}\) \(\displaystyle{ 3^{12}}\)
____________________
( \(\displaystyle{ 5^{16}}\) + \(\displaystyle{ 5^{14}}\) ) \(\displaystyle{ \cdot}\) \(\displaystyle{ 9^{5}}\)
kolejne zadanie z potęg ...
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1822 razy
kolejne zadanie z potęg ...
\(\displaystyle{ \frac{(5^{20}+5^{18})\cdot 3^{12}}{(5^{16}+5^{14})\cdot 9^{5}}=
\frac{5^{14}(5^{6}+5^{4})\cdot 3^{12}}{5^{14}(5^{2}+1)\cdot 3^{10}}=
\frac{5^{4}(5^{2}+1)\cdot 3^{2}}{5^2+1}=
5^{4}\cdot 3^{2}}\)
POZDRO
\frac{5^{14}(5^{6}+5^{4})\cdot 3^{12}}{5^{14}(5^{2}+1)\cdot 3^{10}}=
\frac{5^{4}(5^{2}+1)\cdot 3^{2}}{5^2+1}=
5^{4}\cdot 3^{2}}\)
POZDRO