dlugosci krawedzi kartonika na sok owocowy tworza c.geometryczny. Oblicz dlugosci tych krawedzi wiedzac ze pojemnosc kartonika to jeden litr a na jego wykonanie potrzeba 700 cm� kartonu.
czy ktos wie jak to zrobic?
z gory dziekuje za odpowiedz:)
kartonik - ciag geometryczny
-
- Użytkownik
- Posty: 860
- Rejestracja: 18 cze 2007, o 20:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 86 razy
- Pomógł: 57 razy
kartonik - ciag geometryczny
korzystając ze wzoru:
\(\displaystyle{ S_n=\frac{a_1(1-q^n)}{1-q}}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ S_n}\) - suma wyrazów ciągu
\(\displaystyle{ a_1}\) - pierwszy wyraz ciągu
\(\displaystyle{ q}\) - iloraz ciągu
krawędzi w tradycyjnym kartonie jest 12
\(\displaystyle{ S_n=\frac{a_1(1-q^n)}{1-q}}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ S_n}\) - suma wyrazów ciągu
\(\displaystyle{ a_1}\) - pierwszy wyraz ciągu
\(\displaystyle{ q}\) - iloraz ciągu
krawędzi w tradycyjnym kartonie jest 12
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2007, o 21:29 przez Hania_87, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 26 mar 2007, o 23:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 3 razy
kartonik - ciag geometryczny
no ale jak ja mam to podstawic
tez wiem ze trzeba z tego wzoru ale nie wiem jakie dane za co mam podstawic:(
[ Dodano: 27 Września 2007, 21:58 ]
no ale nadal mam dwie niewiadome : a1 i q
tez wiem ze trzeba z tego wzoru ale nie wiem jakie dane za co mam podstawic:(
[ Dodano: 27 Września 2007, 21:58 ]
no ale nadal mam dwie niewiadome : a1 i q
- Jestemfajny
- Użytkownik
- Posty: 187
- Rejestracja: 22 lis 2006, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: AGH
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 36 razy
kartonik - ciag geometryczny
No nie bardzo, to jest wzór na sume wyrazów tego ciągu a to nam niepotrzebne.
Ja bym to tak zrobił:
\(\displaystyle{ a_{1},a_{2},a_{3}}\)-długości boków:)
wiedząc że tworzą ciąg geometryczny:
\(\displaystyle{ \frac{a_{2}}{a_{1}}=\frac{a_{3}}{a_{2}}}\)
pojemnośc wynosijeden litr czyli 1 dm sześcienny.
skąd:
\(\displaystyle{ a_{1}*a_{2}*a_{3}=1dm^{3}=1000cm^{3}}\)
mamy jesazcze podane pole więc:
\(\displaystyle{ 2a_{1}a_{2}+2a_{1}a_{3}+2a_{2}a_{3}=700cm^{2}}\)
masz 3 równania z 3 niewiadomymi..
Pozdrawiam serdecznie:)
Ja bym to tak zrobił:
\(\displaystyle{ a_{1},a_{2},a_{3}}\)-długości boków:)
wiedząc że tworzą ciąg geometryczny:
\(\displaystyle{ \frac{a_{2}}{a_{1}}=\frac{a_{3}}{a_{2}}}\)
pojemnośc wynosijeden litr czyli 1 dm sześcienny.
skąd:
\(\displaystyle{ a_{1}*a_{2}*a_{3}=1dm^{3}=1000cm^{3}}\)
mamy jesazcze podane pole więc:
\(\displaystyle{ 2a_{1}a_{2}+2a_{1}a_{3}+2a_{2}a_{3}=700cm^{2}}\)
masz 3 równania z 3 niewiadomymi..
Pozdrawiam serdecznie:)