Funkcje potęgowe

Zagadnienia dot. funkcji logarytmicznych i wykładniczych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
zadanka12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 31 sty 2018, o 16:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Funkcje potęgowe

Post autor: zadanka12 »

Proszę o odpowiedź czy te wyniki są dobre (jeśli będzie potrzeba, to zamieszczę całe rozumowanie):
\(\displaystyle{ \sqrt[7]{4} \cdot \sqrt[7]{2} \cdot \sqrt[7]{16}= 2}\)

\(\displaystyle{ \frac{\sqrt[4]{4}}{\sqrt[4]{64}} = \frac{\sqrt{4}}{4}}\)(po usunięciu niewymierności, oryginalny wynik to \(\displaystyle{ 4^{-1/2}}\)

\(\displaystyle{ \sqrt[3]{\frac{-27}{343}} = \frac{-3}{7}}\)

\(\displaystyle{ \sqrt[3]{27} \cdot \sqrt[3]{-8} = -6}\)

\(\displaystyle{ \sqrt[3]{\sqrt{64}} = 2}\)

\(\displaystyle{ \sqrt[5]{(-2)^{10}} = 4}\)
Powiem tak, robiłem te zadanka z nudów na historii, całkiem możliwe, że wszystkie są źle. Jeżeli będzie źle to wstawię "mój szkic".
Ostatnio zmieniony 1 lut 2018, o 23:58 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Awatar użytkownika
xxDorianxx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 413
Rejestracja: 1 paź 2016, o 17:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rybnik
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 22 razy

Funkcje potęgowe

Post autor: xxDorianxx »

Przykład pierwszy wygląda okej. Drugi natomiast niedokończony z twojej strony. Ile to \(\displaystyle{ \sqrt{4}}\)? Oryginalny wynik też jakiś nie skończony. Przecież \(\displaystyle{ 4^{-1/2}= \frac{1}{4 ^{ \frac{1}{2} } }}\) a to dalej uprość sobie już sam. Pamiętaj, że \(\displaystyle{ a^{ \frac{1}{2} }= \sqrt{a}}\). Reszta przykładów wygląda okej
Ostatnio zmieniony 1 lut 2018, o 23:59 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Pisz staranniej. Poprawa wiadomości: niedokończony.
ODPOWIEDZ