Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
-
swidi
- Użytkownik

- Posty: 21
- Rejestracja: 13 wrz 2006, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Chorzów
- Podziękował: 9 razy
Post
autor: swidi » 27 wrz 2007, o 19:06
Określ wzajemne położenie prostej i okręgu, mając ich równania.
a) -2x + y - 1 = 0 i (x - 1)� + (y + 1)� = 4
b) x + y - 1 = 0 i x� + (y - 3)� = 1
Nie wiem do którego działu mam to dać, proszę przenieść.
Proszę o rozwiązania zadań. Z góry dziękuje.
-
wb
- Użytkownik

- Posty: 3506
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 1260 razy
Post
autor: wb » 27 wrz 2007, o 19:50
Oblicz odległość środka okręgu od prostej i porównaj ją z promieniem.