Zadania z geografii na procenty

Osobny dział dla miłośników procentów.
inco
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 24 wrz 2007, o 17:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Zadania z geografii na procenty

Post autor: inco »

a ) Sahara ma powierzchnie równą 9 mln km2. Piaszczysta część tej pustyni stanowi tylko 30% jej powierzchni. Oblicz powierzchnię piaszczystej czesci Sahary.

b) Dotąd wydobyto około 120 tys ton zlota z czego ok. 72 tys ton znajduje sie w rekach prywatnych. Jaki procent zlota nalezy do prywatnych posiadaczy ?

c) Polskie zasoby rud miedzi wynoszą 3,4 mld ton i stanowia ok. 9% odkrytych zasobów swiatowych. Oblicz wielkość światowych zasobów rudy miedzi.



Temat poprawiłam.
ariadna
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2007, o 17:51 przez inco, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
SK8
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 213
Rejestracja: 29 sie 2007, o 10:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 36 razy

Zadania z geografii na procenty

Post autor: SK8 »

a).układasz proporcje:
\(\displaystyle{ 9000000-100procent}\)
\(\displaystyle{ x-30procent}\)
obliczasz x:
\(\displaystyle{ x=\frac{30*9000000}{100}=2700000}\) km kwadratowych.

b).proporcja
\(\displaystyle{ 120000-100procent}\)
\(\displaystyle{ 72000-xprocent}\)
obliczasz x:
\(\displaystyle{ x=\frac{100*72000}{120000}=60}\) procent

c.)proporcje:
\(\displaystyle{ 3.4-9procent}\)
\(\displaystyle{ x-91procent}\)(100%-9%)
obliczasz x:
\(\displaystyle{ x=\frac{3.4*91}{9}=34.4}\)mld ton (w przybliżeniu)
ODPOWIEDZ