Mozecie pomóc
Mam kilka zadan do rozwiazania.
1 Podaj przykład wielomianu W9x) stopnia 5 , którego jedynymi pierwiastkami sa liczby -2.0.1
2.Napisz wielomian W(x) i określ jego stopień , gdy jego współczynniki liczbowe sa równe:
a6=-2,a5=a4=a2=0,a1=3,a0=pierwiastek z 5
Z góry dzieki
Przykład wielomianu 5 stopnia
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Przykład wielomianu 5 stopnia
1. \(\displaystyle{ W(x)=x^3(x+2)(x-1)}\)
2. \(\displaystyle{ W(x)=-2x^6+0x^5+0x^4+a_3x^3+0x^2+3x+\sqrt{5}}\) - wielomian szóstego stopnia.
2. \(\displaystyle{ W(x)=-2x^6+0x^5+0x^4+a_3x^3+0x^2+3x+\sqrt{5}}\) - wielomian szóstego stopnia.
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Przykład wielomianu 5 stopnia
\(\displaystyle{ (x^5-x^3+x^2-1)(x^2-9)=0 \\
(x^3(x^2-1)+x^2-1)(x-3)(x+3)=0 \\
(x^2-1)(x^3+1)(x-3)(x+3)=0 \\
(x-1)(x+1)(x+1)(x^2-x+1)(x-3)(x+3)=0}\)
(x^3(x^2-1)+x^2-1)(x-3)(x+3)=0 \\
(x^2-1)(x^3+1)(x-3)(x+3)=0 \\
(x-1)(x+1)(x+1)(x^2-x+1)(x-3)(x+3)=0}\)