Mam dane dwa katy B=45 st i y=30 st., bok a ma 1. Oblicz bok b i pole trojkąta.
Próbując obliczyć bok b skorzystałem z twierdzenia tangensów, ale nie chce mi to wyjść. POnadto na końcu pojawia się problem bo
\(\displaystyle{ \frac{1+b}{1-b}=\frac{4+2\sqrt{6} - \sqrt{2}}{\sqrt{6} +\sqrt{2}}}\)
i nie umiem z tego obliczyć b, czy ma ktoś jakkiś pomysł jak to zrobić? Jak się komus nie chce w texie to niech mi wyśle e-mailem , tylko sprawa jest pilna,bo na jutro musze mieć to już zrobione, bo miałem tylko 1 dzień...(
dz
dwa kąty i jeden bok w trójkącie
-
- Użytkownik
- Posty: 3506
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 1260 razy
dwa kąty i jeden bok w trójkącie
Z tw. sinusów:
\(\displaystyle{ \frac{b}{sin45^0}=\frac{1}{sin(180^0-(45^0+30^0))} \\ b=\frac{sin45^0}{sin(60^0+45^0)}=...}\)
Pole wówczas:
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}\cdot a\cdot b sin30^0=...}\)
\(\displaystyle{ \frac{b}{sin45^0}=\frac{1}{sin(180^0-(45^0+30^0))} \\ b=\frac{sin45^0}{sin(60^0+45^0)}=...}\)
Pole wówczas:
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}\cdot a\cdot b sin30^0=...}\)