Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
-
wojownik_1991
- Użytkownik

- Posty: 40
- Rejestracja: 20 lis 2006, o 21:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 12 razy
Post
autor: wojownik_1991 » 26 wrz 2007, o 20:45
Liczbe dodatnia a przedstaw w postaci sumy dwoch takich skladnikow, aby suma ich szescianow byla najmniejsza.
Z warunkow zadania
\(\displaystyle{ x y R x+y=a}\)
Utworzmy funkcje:
\(\displaystyle{ f(x)=x^{3}+ y^{3} y=a-x}\)
Dalej nie wiem co zrobic (i czy wogole ide dobrym tokiem rozumowania)Z gory dzieki za pomoc. Pozdrawiam
-
Lady Tilly
- Gość Specjalny

- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Post
autor: Lady Tilly » 26 wrz 2007, o 20:50
No prawie Ci się udało
\(\displaystyle{ a=x+y}\)
\(\displaystyle{ y=a-x}\)
\(\displaystyle{ x^{3}+y^{3}=min}\)
\(\displaystyle{ x^{3}+(a-x)^{3}=min}\)
-
wojownik_1991
- Użytkownik

- Posty: 40
- Rejestracja: 20 lis 2006, o 21:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 12 razy
Post
autor: wojownik_1991 » 26 wrz 2007, o 21:04
Lady Tilly pisze:No prawie Ci się udało
\(\displaystyle{ a=x+y}\)
\(\displaystyle{ y=a-x}\)
\(\displaystyle{ x^{3}+y^{3}=min}\)
\(\displaystyle{ x^{3}+(a-x)^{3}=min}\)
To wiedzialem, ale postac funkcji wychodzi mi jakas dziwna