Zadanie - wadliwość produktu

Osobny dział dla miłośników procentów.
Sliwka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 18 wrz 2007, o 18:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bobowa

Zadanie - wadliwość produktu

Post autor: Sliwka »

Firma panstwa Kowalskich produkuje kurtki meskie i damskie. W ubieglym roku wielkosc calej produkcji wyniosla 7000 kurtek. Okazalo sie jednak ze 1,5% kurtek meskich oraz 2% kurtek damskich mialo wady. Ile kutrek meskich a ile damskich wyprodukowala ta firma w ubieglym roku skoro wszystkich kurtek wadliwych bylo 135?



Wie ktos jak to rozwiazac?... ??: ??:

________________
Temat poprawiony
";/" - ozdobnik?!
bolo
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2007, o 23:38 przez Sliwka, łącznie zmieniany 1 raz.
Velitus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 12 wrz 2007, o 13:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górowo Iławieckie
Podziękował: 12 razy

Zadanie - wadliwość produktu

Post autor: Velitus »

Tak wiec o ile wiem zadanko to nalezy wyliczyc ukladem rownan? :>

\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y=7000\\1.5\%x+2\%y=135\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y=7000\\0.015x+0.02y=135|\cdot 100\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=7000-y\\10500-1.5y+2y=13500\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=7000-y\\0.5y=3000\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=7000-y\\y=6000\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=7000-6000\\y=6000\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=1000\\y=6000\end{cases}}\)

Chyba dobrze. Wiadomo co to x, a co y.
Ostatnio zmieniony 18 paź 2007, o 21:16 przez Velitus, łącznie zmieniany 1 raz.
Sliwka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 18 wrz 2007, o 18:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bobowa

Zadanie - wadliwość produktu

Post autor: Sliwka »

w tym problem ze ma wyjsc 1000 i 6000....;/;/
ODPOWIEDZ