Rozwijanie funkcji w szereg Laurenta
Rozwijanie funkcji w szereg Laurenta
Zapisać funkcję \(\displaystyle{ f(z)=\frac{\sin z}{( z-i)^{2}}}\) w postaci szeregu Laurenta w otoczeniu punktu \(\displaystyle{ z=i}\) .
Ostatnio zmieniony 15 sty 2018, o 20:15 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Rozwijanie funkcji w szereg Laurenta
Wystarczy skorzystać ze wzoru na sinus sumy (w zespolonych działa równie dobrze) i z rozwinięcia funkcji sinus oraz cosinus w szereg Taylora.
\(\displaystyle{ \sin z=\sin(z-i+i)=\sin (z-i)\cos i+\cos(z-i)\sin i}\)
mamy ponadto:
\(\displaystyle{ \sin (z-i)= \sum_{n=0}^{ \infty } \frac{(-1)^n (z-i)^{2n+1}}{(2n+1)!}}\) .
oraz:
\(\displaystyle{ \cos (z-i)= \sum_{n=0}^{ \infty } \frac{(-1)^n(z-i)^{2n}}{(2n)!}}\) .
\(\displaystyle{ \sin z=\sin(z-i+i)=\sin (z-i)\cos i+\cos(z-i)\sin i}\)
mamy ponadto:
\(\displaystyle{ \sin (z-i)= \sum_{n=0}^{ \infty } \frac{(-1)^n (z-i)^{2n+1}}{(2n+1)!}}\) .
oraz:
\(\displaystyle{ \cos (z-i)= \sum_{n=0}^{ \infty } \frac{(-1)^n(z-i)^{2n}}{(2n)!}}\) .
Re: Rozwijanie funkcji w szereg Laurenta
Czyli ostatecznie otrzymam \(\displaystyle{ f(z)= \frac{\cos i \cdot (\text{pierwsza powyższa suma}) + \sin i \cdot (\text{druga suma})}{(z-i)^2}}\)