Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
-
anulka
- Użytkownik

- Posty: 173
- Rejestracja: 20 paź 2005, o 15:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 52 razy
- Pomógł: 4 razy
Post
autor: anulka » 26 wrz 2007, o 17:10
Witam xD
Otoz mam problem z pewnym zadaniem o to one:
1. Prosta l na ktorej lezy punkt A przecina plaszczyzne
\(\displaystyle{ \pi}\) w punkcie P. Punkt A' jest rzutem prostokatnym punktu A na plaszczyne
\(\displaystyle{ \pi}\). Wyznacz dlugosc odcinka AP gdy prosta l nachylona jest do płaszczyny
\(\displaystyle{ \pi}\) pod katem
\(\displaystyle{ \alpha}\) oraz AA'=a.
Za wszelka pomoc bede b. dzieczna

-
scyth
- Gość Specjalny

- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Post
autor: scyth » 27 wrz 2007, o 12:37
No więc odcinki AP oraz AA' leżą na jednej płaszczyźnie - na niej powstaje w ten sposób trójkąt prostokątny o kącie \(\displaystyle{ \alpha}\) bokach PA' i A'A i przeciwprostokątnej AP, zatem \(\displaystyle{ |AP|=\frac{|AA'|}{\sin\alpha}}\).