witam
prosze o pomoc z zadaniem
znaleść gradient wyrażenia
\(\displaystyle{ f (x,y) = x\sqrt{y^{2}+x}+ \sin(y + x^{2})}\)
w punkcie \(\displaystyle{ (0, \pi)}\)
głównie zależałoby mi na pochodnej
reszta to formalnośc
gradient w punkcie
-
- Użytkownik
- Posty: 1676
- Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 178 razy
- Pomógł: 17 razy
gradient w punkcie
\(\displaystyle{ f'_x(x,y)=\sqrt{y^2+x}+x\frac{1}{2\sqrt{y^2+x}}+2xcos(y+x^2)}\)
\(\displaystyle{ f'_y(x,y)=x\frac{y}{\sqrt{y^2+x}}+cos(y+x^2)}\)
\(\displaystyle{ f'_y(x,y)=x\frac{y}{\sqrt{y^2+x}}+cos(y+x^2)}\)