podobno proste zadania na NWW
podobno proste zadania na NWW
Witam Wodzów,
W sieci jest mnóstwo rozwiązań zadannia NWW (a, b)=c gdy znane są a i b.
Mnie natomiast dręczy rozwiązanie zadania NWW (x,18)=54
Wiem, że 54=3*3*3*2, i że 18=3*3*2 ale mam pomysłu co z tym zrobić.
Czy można prosić o wskazówki?
Z góry dziękuję,
sOKOle
W sieci jest mnóstwo rozwiązań zadannia NWW (a, b)=c gdy znane są a i b.
Mnie natomiast dręczy rozwiązanie zadania NWW (x,18)=54
Wiem, że 54=3*3*3*2, i że 18=3*3*2 ale mam pomysłu co z tym zrobić.
Czy można prosić o wskazówki?
Z góry dziękuję,
sOKOle
podobno proste zadania na NWW
tyle to znalazłem w odpowiedziach...scyth pisze:liczba x musi byc postaci 3*3*3*cośtam, więc np. x=27 lub x=54.
Czemu cośtam nie może być 4?
Dlaczego 3*3*3 ?
Napisz proszę troszkę więcej...
OKO
[ Dodano: 26 Września 2007, 15:24 ]
sOKOle pisze:tyle to znalazłem w odpowiedziach...scyth pisze:liczba x musi byc postaci 3*3*3*cośtam, więc np. x=27 lub x=54.
Czemu cośtam nie może być 5?
Dlaczego 3*3*3 ?
Napisz proszę troszkę więcej...
OKO
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sleepy Hollow
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 1 raz
podobno proste zadania na NWW
"Aby otrzymać NWW(a, b) wypisujemy wszystkie czynniki pierwsze obu rozwinięć, każdy w najwyższej potędze w jakiej występuje"
54 ma trzy trójki w rozwinięciu, natomiast 18 tylko dwie. Z tego wynika, że x musi mieć trzy trójki w swoim rozwinięciu. 54 ma również dwójke w rozwinięciu i 18 ma dwójke. Więc liczba x może nie mieć dwójek w swoim rozwinięciu lub może mieć jedną dwójkę. Stąd x = 3*3*3 lub x = 3*3*3*2.
54 ma trzy trójki w rozwinięciu, natomiast 18 tylko dwie. Z tego wynika, że x musi mieć trzy trójki w swoim rozwinięciu. 54 ma również dwójke w rozwinięciu i 18 ma dwójke. Więc liczba x może nie mieć dwójek w swoim rozwinięciu lub może mieć jedną dwójkę. Stąd x = 3*3*3 lub x = 3*3*3*2.