Zadanie z tyranem

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
Awatar użytkownika
rafaluk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 497
Rejestracja: 26 wrz 2007, o 14:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: x=213; y=33; z=79;
Podziękował: 114 razy
Pomógł: 10 razy

Zadanie z tyranem

Post autor: rafaluk »

Witam! Na forum jestem od niedawna, ogólnie rzecz biorąc dopiero zaczynam się uczyć matematyki "na poważnie". Ostatnio znalazłem na blogu mojej koleżanki takie zadanie, którego nie mogę rozwiązać. Czy kotś mógłby mi wytłumaczyć, jak to zrobić?

Pewien tyran rzekł do rycerza - młodego matematyka: "Masz szansę uwolnić uwięzioną w baszcie królewnę i uratować swoje życie, jeśli odgadniesz 3 jednocyfrowe liczby a, b, c, które ja pomyślę. Aby ułatwić ci walkę o uwolnienie królewny i własne życie, proponuję byś podał mi 3 liczby x, y, z, ja wówczas podam ci wartość wyrażenia ax+by+cz". Czy młody rycerz-matematyk ma szansę uwolnić królewnę i uratować swoje życie?

Będę bardzo wdzięczny, pozdrawiam!
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Zadanie z tyranem

Post autor: scyth »

wskazówka - jak można rozpisać liczbę trzycyfrową abc?
Awatar użytkownika
rafaluk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 497
Rejestracja: 26 wrz 2007, o 14:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: x=213; y=33; z=79;
Podziękował: 114 razy
Pomógł: 10 razy

Zadanie z tyranem

Post autor: rafaluk »

100a + 10b + c.

Ale nadal nie rozumiem. Przeciez to są trzy niezależne od siebie liczby!
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Zadanie z tyranem

Post autor: scyth »

Nie liczby - cyfry (0,1,2,3,4,5,6,7,8,9). A więc poznasz każdą z nich, bo będą stały obok siebie dla x, y i z jakie zaproponowałeś.
Awatar użytkownika
rafaluk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 497
Rejestracja: 26 wrz 2007, o 14:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: x=213; y=33; z=79;
Podziękował: 114 razy
Pomógł: 10 razy

Zadanie z tyranem

Post autor: rafaluk »

To załóżmy, że rycerz podal 3 liczby (x, y, z) dajmy na to: 5, 3, 1. Teraz smok mówi 26!

No i jak zgadnąć, jakimi liczbami są a, b i c?

Nie jestem osobą tępą, ale tak teraz się czuję... bo nadal nie rozumiem.
Piotr Rutkowski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2234
Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 390 razy

Zadanie z tyranem

Post autor: Piotr Rutkowski »

Sprytny rycerz poda liczby 100, 10 oraz 1. Na tym polegała wskazówka od Scytha. Smok wtedy powie liczbę trzycyfrową i będziesz znał wszystkie jej cyfry, czyli nasze szukane liczby.
ODPOWIEDZ