Uprość zapis

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
hanula_is_here
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 19:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bristol
Podziękował: 2 razy

Uprość zapis

Post autor: hanula_is_here »

\(\displaystyle{ \frac{2+ \sqrt{2}}{1-\sqrt{2}}}\)

Jak rozwiazac powyzsze dzialanie aby rozwiazanie mialo forme a+b pierwiastek z c???

Prosze o rozwiazanie tego krok po kroku bo torche sie zamotalam, a wychodza mi jakies kosmiczne wyniki;/

Serdecznie dziekuje:*


To także jest liczba zespolona, ale dział to chyba jednak inny . Poprawiłem jeszcze temat/zapis. Lorek
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2007, o 22:25 przez hanula_is_here, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11378
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3153 razy
Pomógł: 747 razy

Uprość zapis

Post autor: mol_ksiazkowy »

\(\displaystyle{ \frac{2+\sqrt{2}}{1-\sqrt{2}}= \frac{(2+\sqrt{2})(1+\sqrt{2})}{(1-\sqrt{2})(1+\sqrt{2})}}\)
etc
ODPOWIEDZ