Trójkąt prostokątny z kwadratem dowód

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Mati2000xcx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 26 maja 2017, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 4 razy

Trójkąt prostokątny z kwadratem dowód

Post autor: Mati2000xcx »

Dany jest trójkąt prostokątny ABC. Przeciwprostokątna AB jest jednocześnie bokiem kwadratu. Trójkąt prostokątny i kwadrat leżą po przeciwnych stronach prostej AB. Z punktu C poprowadzono półprostą przez punkt O przecięcia się przekątnych kwadratu. Wykaż, że półprosta CO jest dwusieczną kąta ACB.
PokEmil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 163
Rejestracja: 25 mar 2017, o 15:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Trójkąt prostokątny z kwadratem dowód

Post autor: PokEmil »

Dorysuj trójkąt prostokątny \(\displaystyle{ A'B'C'}\) przystający do trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\) tak, że \(\displaystyle{ A=B'}\) oraz, że przeciwprostokątna tego trójkąta pokrywa się z jednym z boków kwadratu. Ile wynosi \(\displaystyle{ \angle COC'}\) ?
matmatmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2344
Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 91 razy
Pomógł: 370 razy

Re: Trójkąt prostokątny z kwadratem dowód

Post autor: matmatmm »

Hint: Na czworokącie \(\displaystyle{ AOBC}\) można opisać okrąg.
Mati2000xcx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 26 maja 2017, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 4 razy

Trójkąt prostokątny z kwadratem dowód

Post autor: Mati2000xcx »

Nie za bardzo wiem jak dorysować ten drugi trójkąt
PokEmil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 163
Rejestracja: 25 mar 2017, o 15:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Trójkąt prostokątny z kwadratem dowód

Post autor: PokEmil »

Weź dwie kartki, na każdej narysuj trójkąt \(\displaystyle{ ABC}\) oraz kwadrat, tak jak jest podane w poleceniu. Teraz jedną z kartek obróć o \(\displaystyle{ 90^\circ}\). Widzisz w jakiej pozycji jest ten trójkąt? Spróbuj go przerysować tak, żeby dopasować jego przeciwprostokątną do boku kwadratu.
Edit.:
Jednak łatwiej będzie chyba, jak dorysujesz jeszcze dwa trójkąty, tak żeby stworzyć jeden duży kwadrat. Wtedy z informacji o przekątnych w kwadracie, odpowiedz sobie na pytanie, co mają wspólnego odcinki \(\displaystyle{ CO}\), \(\displaystyle{ C'O}\) oraz przekątne kwadratu (utworzonego z wierzchołków kąta prostego trójkątów prostokątnych). Ile wynosi \(\displaystyle{ \angle COC'}\) ?
Edit 2.:
To rozwiązanie jest nieco inne od tych co piszą inni, ale niemniej poprawne.
Ostatnio zmieniony 1 sty 2018, o 21:23 przez PokEmil, łącznie zmieniany 1 raz.
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2649
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 370 razy

Re: Trójkąt prostokątny z kwadratem dowód

Post autor: Dilectus »

Mati2000xcx, jak już uporasz się z rysunkiem, to przypomnij sobie tw. o kątach wpisanych w okrąg i kątach środkowych opartych na tym samym łuku. Chodzi o kąty

\(\displaystyle{ \angle AOC}\)

\(\displaystyle{ \angle ACB}\)

Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8708
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 335 razy
Pomógł: 3431 razy

Re: Trójkąt prostokątny z kwadratem dowód

Post autor: kerajs »

Z tw. sinusów:
Ukryta treść:    
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6864
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Re: Trójkąt prostokątny z kwadratem dowód

Post autor: kruszewski »



Kąt \(\displaystyle{ \angle ECB = \frac{1}{2} \angle EOF}\), półpełnego opartego na połowie okręgu, stąd \(\displaystyle{ \angle ECB= 90^o}\) a odcinek \(\displaystyle{ EF}\) jest średnicą okręgu.
Podobnie \(\displaystyle{ \angle CFO}\) jest kątem prostym podobnie jak i \(\displaystyle{ \angle EOF}\).
Zatem \(\displaystyle{ \angle EFO}\) ma miarę \(\displaystyle{ 45^o}\), \(\displaystyle{ \angle EDO}\) jest kątem prostym a czworobok \(\displaystyle{ ECFO}\) kwadratem którego przekątne są dwusiecznymi jego kątów.
Zatem prosta do której przynależy odcinek \(\displaystyle{ CO}\) jest dwusieczną kąta prostego \(\displaystyle{ C}\) trójkąta prostokątnego \(\displaystyle{ \Delta ABC}\) co należało pokazać.
ODPOWIEDZ