Mam problem z rozwiązaniem takiego zadania:
Do studni wpada kamień. Plusk usłyszano dokładnie po 1 sekundzie. Omijając opór powietrza i wiedząc że g=9,81 m/s� i prędkość rozchodzenia się dźwięku w powietrzu wynosi 340 m/s - Oblicz głębokość studni.
Gdyby ktoś mi pomógł byłbym bardzo wdzięczny.
Do studni wpada kamień - oblicz głębokość studni
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 18:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrowy Tuszowskie
- Podziękował: 5 razy
Do studni wpada kamień - oblicz głębokość studni
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2007, o 08:27 przez Sir Ferdek, łącznie zmieniany 1 raz.
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Do studni wpada kamień - oblicz głębokość studni
Niech \(\displaystyle{ t_1}\) oznacza czas opadania kamienia, a \(\displaystyle{ t_2}\) oznacza czas w jakim dzwięk pokonuje drogę od tafli wody do wylotu studni. Mamy więc:
\(\displaystyle{ t_1+t_2=1 \ [s]}\)
Dodatkowo droga przebyta przez spadający kamień w czasie \(\displaystyle{ t_1}\) jest taka sama jak droga przebyta przez dzwięk w czasie \(\displaystyle{ t_2}\), zatem:
\(\displaystyle{ \frac{g{t_1}^2}{2}=v_{dz}t_2}\)
Mamy układ dwóch równań z dwiema niewiadomymi - rozwiązanie pozostawiam Tobie. Powodzenia.
\(\displaystyle{ t_1+t_2=1 \ [s]}\)
Dodatkowo droga przebyta przez spadający kamień w czasie \(\displaystyle{ t_1}\) jest taka sama jak droga przebyta przez dzwięk w czasie \(\displaystyle{ t_2}\), zatem:
\(\displaystyle{ \frac{g{t_1}^2}{2}=v_{dz}t_2}\)
Mamy układ dwóch równań z dwiema niewiadomymi - rozwiązanie pozostawiam Tobie. Powodzenia.
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2007, o 12:09 przez scyth, łącznie zmieniany 1 raz.
- Amon-Ra
- Użytkownik
- Posty: 882
- Rejestracja: 16 lis 2005, o 16:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tczew
- Pomógł: 175 razy
Do studni wpada kamień - oblicz głębokość studni
Niewątpliwie, ale czego? Sekund, metrów, radianów, chmur na niebie?scyth pisze:\(\displaystyle{ t_1+t_2=1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 18:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrowy Tuszowskie
- Podziękował: 5 razy