Witam!
Mam do rozwikłania następujące zadanko:
Wzór na sumę:
Oblicz:
a) \(\displaystyle{ 1 \cdot 1! + 2 \cdot 2! + 3 \cdot 3! + ... + n \cdot n!}\)
b) \(\displaystyle{ 1 + \frac{1}{6} + \frac{1}{ 6^{2} } + \frac{1}{ 6^{3} } + ...}\)
c) \(\displaystyle{ \frac{1}{1 \cdot 2} + \frac{1}{2 \cdot 3} + \frac{1}{3 \cdot 4} + ...}\)
I teraz tak:
Czy w punktach b i c muszę dopisać wartości z niewiadomą \(\displaystyle{ n}\) (bo w poleceniu zadania tego nie mam)?
Czyli dla podpunktów b i c byłoby:
b) \(\displaystyle{ 1 + \frac{1}{6} + \frac{1}{ 6^{2} } + \frac{1}{ 6^{3} } + ... + \frac{1}{ 6^{n-1} }}\)
c) \(\displaystyle{ \frac{1}{1 \cdot 2} + \frac{1}{2 \cdot 3} + \frac{1}{3 \cdot 4} + ... + \frac{1}{n \cdot \left( n+1\right) }}\)
I teraz nie wiem co dalej. Czy mogę liczyć na jakieś podpowiedzi?
Wzór na sumę
Wzór na sumę
Ostatnio zmieniony 30 gru 2017, o 16:39 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
- kmarciniak1
- Użytkownik

- Posty: 793
- Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 183 razy
Wzór na sumę
Drugie to suma szeregu geometrycznego gdzie \(\displaystyle{ q}\) to iloraz ciągu.
Jeżeli \(\displaystyle{ \left| q\right| <1}\) to suma wynosi \(\displaystyle{ S= \frac{a _{1} }{1-q}}\)
Pozostałę dwa przykłady są trickowe. Wystarczy, że wpiszesz w google i wyskoczą Ci rozwiązania.
Jeżeli \(\displaystyle{ \left| q\right| <1}\) to suma wynosi \(\displaystyle{ S= \frac{a _{1} }{1-q}}\)
Pozostałę dwa przykłady są trickowe. Wystarczy, że wpiszesz w google i wyskoczą Ci rozwiązania.
- Janusz Tracz
- Użytkownik

- Posty: 4120
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 82 razy
- Pomógł: 1417 razy
Re: Wzór na sumę
Wskazówka do:
a) \(\displaystyle{ \left( n+1\right)!-n!=n \cdot n!}\) wysumuj stronami po \(\displaystyle{ 1,2,3,...,n}\)
b) już jest
c) rozłóż na ułamki proste ułamek \(\displaystyle{ \frac{1}{n(n+1)}}\) i podobnie jak w a) wysumuj stronami.
a) \(\displaystyle{ \left( n+1\right)!-n!=n \cdot n!}\) wysumuj stronami po \(\displaystyle{ 1,2,3,...,n}\)
b) już jest
c) rozłóż na ułamki proste ułamek \(\displaystyle{ \frac{1}{n(n+1)}}\) i podobnie jak w a) wysumuj stronami.
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22471
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3855 razy
Re: Wzór na sumę
Generalnie w tego typu zadaniach przed napisaniem posta wystarczy policzyć parę pierwszych wyrazów i zwykle sprawa staje się jasna (a raczej jasna staje się teza, którą potem prosto udowodnić).
Re: Wzór na sumę
Bardzo dziękuję za wskazówki!
Rozpisałem sobie coś takiego, ale nie jestem pewien czy dobrze myślę:
Podpunkt a)
\(\displaystyle{ 1 \cdot 1! + 2 \cdot 2! + 3 \cdot 3! + ... + n \cdot n!}\)
\(\displaystyle{ S\left( 1\right) = 1 \cdot 1! = 1}\)
\(\displaystyle{ S\left( 2\right) = 1 \cdot 1! + 2 \cdot 2! = 1 + 4 = 5}\)
\(\displaystyle{ S\left( 2\right) = 3! - 1}\)
\(\displaystyle{ S\left( 3\right) = 1 \cdot 1! + 2 \cdot 2! + 3 \cdot 3! = 1 + 4 + 18 = 23}\)
\(\displaystyle{ S\left( 3\right) = 4! - 1}\)
Więc:
\(\displaystyle{ S\left( n\right) = \left( n+1\right)! - 1}\)
Podpunkt c)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2 \cdot 3} + \frac{1}{3 \cdot 4} + \frac{1}{4 \cdot 5} + ...}\)
\(\displaystyle{ S\left( 1\right) = \frac{1}{1 \cdot 2} = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ S\left( 2\right) = \frac{1}{1 \cdot 2} + \frac{1}{2 \cdot 3} = \frac{1}{2} + \frac{1}{6} = \frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ S\left( 3\right) = \frac{1}{1 \cdot 2} + \frac{1}{2 \cdot 3} + \frac{1}{3 \cdot 4} = \frac{1}{2} + \frac{1}{6} + \frac{1}{12} = \frac{3}{4}}\)
Więc:
\(\displaystyle{ S\left( n\right) = \frac{n}{n+1}}\)
Czy to wszystko, czy coś jeszcze muszę obliczać? Czy mój tok myślenia jest poprawny?
Janusz Tracz pisze:Wskazówka do:
a) \(\displaystyle{ \left( n+1\right)!-n!=n \cdot n!}\) wysumuj stronami po \(\displaystyle{ 1,2,3,...,n}\)
b) już jest
c) rozłóż na ułamki proste ułamek \(\displaystyle{ \frac{1}{n(n+1)}}\) i podobnie jak w a) wysumuj stronami.
Rozpisałem sobie coś takiego, ale nie jestem pewien czy dobrze myślę:
Podpunkt a)
\(\displaystyle{ 1 \cdot 1! + 2 \cdot 2! + 3 \cdot 3! + ... + n \cdot n!}\)
\(\displaystyle{ S\left( 1\right) = 1 \cdot 1! = 1}\)
\(\displaystyle{ S\left( 2\right) = 1 \cdot 1! + 2 \cdot 2! = 1 + 4 = 5}\)
\(\displaystyle{ S\left( 2\right) = 3! - 1}\)
\(\displaystyle{ S\left( 3\right) = 1 \cdot 1! + 2 \cdot 2! + 3 \cdot 3! = 1 + 4 + 18 = 23}\)
\(\displaystyle{ S\left( 3\right) = 4! - 1}\)
Więc:
\(\displaystyle{ S\left( n\right) = \left( n+1\right)! - 1}\)
Podpunkt c)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2 \cdot 3} + \frac{1}{3 \cdot 4} + \frac{1}{4 \cdot 5} + ...}\)
\(\displaystyle{ S\left( 1\right) = \frac{1}{1 \cdot 2} = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ S\left( 2\right) = \frac{1}{1 \cdot 2} + \frac{1}{2 \cdot 3} = \frac{1}{2} + \frac{1}{6} = \frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ S\left( 3\right) = \frac{1}{1 \cdot 2} + \frac{1}{2 \cdot 3} + \frac{1}{3 \cdot 4} = \frac{1}{2} + \frac{1}{6} + \frac{1}{12} = \frac{3}{4}}\)
Więc:
\(\displaystyle{ S\left( n\right) = \frac{n}{n+1}}\)
Czy to wszystko, czy coś jeszcze muszę obliczać? Czy mój tok myślenia jest poprawny?
- Premislav
- Użytkownik

- Posty: 15496
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 195 razy
- Pomógł: 5224 razy
Re: Wzór na sumę
No, obliczenia są OK, ale jeszcze musisz udowodnić, że dla każdego \(\displaystyle{ n\in \NN^+}\) te wzory są prawdziwe, np. za pomocą indukcji matematycznej albo tak jak zasugerowano powyżej.
