Obliczenie czasu opróżnienia się zbiornika z wodą.
- Pipers
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 7 kwie 2013, o 17:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 14 razy
Obliczenie czasu opróżnienia się zbiornika z wodą.
W cylindrycznym otwartym zbiorniku o promieniu \(\displaystyle{ R=0,5\:m}\) wypełnionym początkowo wodą do wysokości \(\displaystyle{ H = 1\:m}\) względem dna zbiornika zrobiono w dnie otwór o promieniu \(\displaystyle{ r=0,02\:m}\) . Woda wypływa przez ten otwór zgodnie z prawem Torricellego:
\(\displaystyle{ \frac{dh}{dt}=- \frac{ S_{r} }{ S_{R} } \sqrt{2gh}}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ S_{r}}\) – pole powierzchni przekroju otworu w dnie,
\(\displaystyle{ S_{R}}\) – pole powierzchni przekroju zbiornika,
\(\displaystyle{ h}\) – wysokość wody w zbiorniku w czasie \(\displaystyle{ t\:[s]}\) .
Po jakim czasie zbiornik będzie pusty?
Na początku trzeba policzyć pola powierzchni, a następnie rozwiązać zadanie przy użyciu równania różniczkowego.
Pole powierzchni przekroju zbiornika to:
\(\displaystyle{ S_{R} =dH=1 \cdot 1 = 1 m^{2}}\)
Pole powierzchni przekroju otworu w dnie to:
\(\displaystyle{ S_{r}= \pi r^{2}=0,001256\:m^{2}}\) (edytowane, było źle wcześniej)
\(\displaystyle{ \frac{dh}{dt}=- \frac{ S_{r} }{ S_{R} } \sqrt{2gh}}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ S_{r}}\) – pole powierzchni przekroju otworu w dnie,
\(\displaystyle{ S_{R}}\) – pole powierzchni przekroju zbiornika,
\(\displaystyle{ h}\) – wysokość wody w zbiorniku w czasie \(\displaystyle{ t\:[s]}\) .
Po jakim czasie zbiornik będzie pusty?
Na początku trzeba policzyć pola powierzchni, a następnie rozwiązać zadanie przy użyciu równania różniczkowego.
Pole powierzchni przekroju zbiornika to:
\(\displaystyle{ S_{R} =dH=1 \cdot 1 = 1 m^{2}}\)
Pole powierzchni przekroju otworu w dnie to:
\(\displaystyle{ S_{r}= \pi r^{2}=0,001256\:m^{2}}\) (edytowane, było źle wcześniej)
Ostatnio zmieniony 30 gru 2017, o 04:01 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Błędy indeksowania
Powód: Błędy indeksowania
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Obliczenie czasu opróżnienia się zbiornika z wodą.
\(\displaystyle{ S_R}\) chyba żle policzyłeś (co ma wysokość do pola przekroju poprzecznego walca?)
Z czym masz problem?
Pole otworu w dnie też źle.
Z czym masz problem?
Pole otworu w dnie też źle.
- Pipers
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 7 kwie 2013, o 17:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 14 razy
Obliczenie czasu opróżnienia się zbiornika z wodą.
Pole przekroju walca to \(\displaystyle{ P= 2 \cdot r \cdot h}\) , zgadza się? Możesz mi rozjaśnić? Studiowałem Elektrotechnikę i równań różniczkowych używaliśmy jedynie do rozwiązywania obwodów elektrycznych. W dużo innej postaci... można rzec, łopatologicznie.
Ostatnio zmieniony 30 gru 2017, o 04:04 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Obliczenie czasu opróżnienia się zbiornika z wodą.
Ale tam chodzi o przekrój poziom.
Dostaniesz równanie o rozdzielonych zmiennych, które się całkuje standardowymi metodami.
Opis znajdziesz w każdym podręczniku, a i na tym forum znajdziesz przykłady.
Dostaniesz równanie o rozdzielonych zmiennych, które się całkuje standardowymi metodami.
Opis znajdziesz w każdym podręczniku, a i na tym forum znajdziesz przykłady.
- Pipers
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 7 kwie 2013, o 17:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 14 razy
Obliczenie czasu opróżnienia się zbiornika z wodą.
Dobra... Napisałem wzory na przekrój pionowy – nie wysypiam się ostatnio.
Proszę rozwiń moją myśl:
\(\displaystyle{ \frac{dh}{dt}=- \frac{ S_{r} }{ S_{R} } \sqrt{2gh}}\)
\(\displaystyle{ dh=- \frac{ S_{r} }{ S_{R} } \sqrt{2gh} \cdot dt}\)
\(\displaystyle{ \frac{dh}{\sqrt{2gh} } =- \frac{ S_{r} }{ S_{R} } \cdot dt}\)
Proszę rozwiń moją myśl:
\(\displaystyle{ \frac{dh}{dt}=- \frac{ S_{r} }{ S_{R} } \sqrt{2gh}}\)
\(\displaystyle{ dh=- \frac{ S_{r} }{ S_{R} } \sqrt{2gh} \cdot dt}\)
\(\displaystyle{ \frac{dh}{\sqrt{2gh} } =- \frac{ S_{r} }{ S_{R} } \cdot dt}\)
Ostatnio zmieniony 30 gru 2017, o 04:06 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
- Pipers
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 7 kwie 2013, o 17:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 14 razy
Re: Obliczenie czasu opróżnienia się zbiornika z wodą.
Myślę, że trzeba iść w tym kierunku, bardzo proszę o pomoc z rozwiązaniem tych całek.
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{dh}{ \sqrt{ \frac{dh}{2gh} } }= - \frac{ S_{r} }{ S_{R} } \int_{}^{} dt}\)
Jeżeli chodzi o prawą stronę to wyrzuciłem według mnie stałą przed całkę wraz ze znakiem i powinienem skorzystać następnie z wzoru.
\(\displaystyle{ \int_{}^{} dx = x + C}\)
Czyli moje równanie byłoby następujące :
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{dh}{ \sqrt{ \frac{dh}{2gh} } }= - \frac{ S_{r} }{ S_{R} } \cdot ( t + C)}\)
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{dh}{ \sqrt{ \frac{dh}{2gh} } }= - \frac{ S_{r} }{ S_{R} } \int_{}^{} dt}\)
Jeżeli chodzi o prawą stronę to wyrzuciłem według mnie stałą przed całkę wraz ze znakiem i powinienem skorzystać następnie z wzoru.
\(\displaystyle{ \int_{}^{} dx = x + C}\)
Czyli moje równanie byłoby następujące :
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{dh}{ \sqrt{ \frac{dh}{2gh} } }= - \frac{ S_{r} }{ S_{R} } \cdot ( t + C)}\)
- Pipers
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 7 kwie 2013, o 17:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 14 razy
Re: Obliczenie czasu opróżnienia się zbiornika z wodą.
Znowu się nie wysypiam... już poprawiam
-- 2 sty 2018, o 10:15 --
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{dh}{ \sqrt{2gh} } = - \frac{ S_{r} }{ S_{R} } \cdot ( t + C)}\)
\(\displaystyle{ ln\left| \sqrt{2gh}\right| = - \frac{ S_{r} }{ S_{R} } \cdot ( t + C)}\)
\(\displaystyle{ ln\left| \sqrt{2gh}\right| = - \frac{ S_{r} }{ S_{R} } \cdot ( t + C)}\)
\(\displaystyle{ t = \frac{ln\left| \sqrt{2gh}\right|}{-\frac{ S_{r} }{ S_{R} }}}\)
Czy to jest nasz czas \(\displaystyle{ t}\) ?
-- 2 sty 2018, o 10:15 --
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{dh}{ \sqrt{2gh} } = - \frac{ S_{r} }{ S_{R} } \cdot ( t + C)}\)
\(\displaystyle{ ln\left| \sqrt{2gh}\right| = - \frac{ S_{r} }{ S_{R} } \cdot ( t + C)}\)
\(\displaystyle{ ln\left| \sqrt{2gh}\right| = - \frac{ S_{r} }{ S_{R} } \cdot ( t + C)}\)
\(\displaystyle{ t = \frac{ln\left| \sqrt{2gh}\right|}{-\frac{ S_{r} }{ S_{R} }}}\)
Czy to jest nasz czas \(\displaystyle{ t}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Re: Obliczenie czasu opróżnienia się zbiornika z wodą.
To nie jest tak, że całka z jeden przez cokolwiek to logarytm tego cokolwiek
Zadaj sobie trochę trudu i poszperaj w żródłąch
Zadaj sobie trochę trudu i poszperaj w żródłąch
- Pipers
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 7 kwie 2013, o 17:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 14 razy
Re: Obliczenie czasu opróżnienia się zbiornika z wodą.
Zadałem sobię trochę trudu, ale dobry w całkach nie jestem, i nie jest to też obiekt mojej pracy zawodowej mimo, że często spotykam się choćby z całką Joule'aa4karo pisze:To nie jest tak, że całka z jeden przez cokolwiek to logarytm tego cokolwiek
Zadaj sobie trochę trudu i poszperaj w żródłąch
Będziemy rozwiązywać tę całkę przez podstawienie ( robiłem swojego czasu nawet całki potrójne, pozwólcie koledze wrócić do wprawy w metodologii )
\(\displaystyle{ t = \sqrt{2gh}}\)
liczę z tego pochodną... zgadza się ?
tylko, że g= const , mogę to zapisać już jako \(\displaystyle{ t = \sqrt{19,6h}}\)
- NogaWeza
- Użytkownik
- Posty: 1481
- Rejestracja: 22 lis 2012, o 22:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 147 razy
- Pomógł: 300 razy
Re: Obliczenie czasu opróżnienia się zbiornika z wodą.
Jasne, możesz sobie wstawić dane liczbowe.
Można to policzyć przez podstawienie, ale nie ma takiej potrzeby. Zauważmy, że \(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{\dd h}{ \sqrt{2gh} } = \frac{1}{\sqrt{2g}} \int \frac{\dd h}{\sqrt{h}} = \frac{1}{\sqrt{2g}} \int h^{- \frac{1}{2}} \dd h}\), wystarczy teraz przypomnieć sobie podstawowy wzór na \(\displaystyle{ \int x^a \dd x}\) i mamy rozwiązanie.
Można to policzyć przez podstawienie, ale nie ma takiej potrzeby. Zauważmy, że \(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{\dd h}{ \sqrt{2gh} } = \frac{1}{\sqrt{2g}} \int \frac{\dd h}{\sqrt{h}} = \frac{1}{\sqrt{2g}} \int h^{- \frac{1}{2}} \dd h}\), wystarczy teraz przypomnieć sobie podstawowy wzór na \(\displaystyle{ \int x^a \dd x}\) i mamy rozwiązanie.
- Pipers
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 7 kwie 2013, o 17:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 14 razy
Re: Obliczenie czasu opróżnienia się zbiornika z wodą.
NogaWeza, propsy za nick, proszę o sprawdzenie wyniku:
\(\displaystyle{ \frac{ \frac{1}{ \sqrt{2gh} } \cdot ( \frac{ h^{ \frac{1}{2} } }{0,5}) }{ -\frac{S _{r}}{S _{R}} } = t}\)
i to w kalkulator ? pod \(\displaystyle{ h}\) podstawiam 1, pod \(\displaystyle{ S _{R} = 0,785}\)
pod \(\displaystyle{ S _{r} = 0,001256}\)
CZAS NIE MOŻE WYJŚĆ UJEMNY......... TAK MI SIĘ WYDAJE !
a4karo, Mógłbyś potwierdzić rozwiązanie ? Wydaję się w porządku.
-- 3 sty 2018, o 09:38 --
\(\displaystyle{ \frac{ \frac{1}{ \sqrt{2gh} } \cdot ( \frac{ h^{ \frac{1}{2} } }{0,5}) }{ -\frac{S _{r}}{S _{R}} } = t}\)
i to w kalkulator ? pod \(\displaystyle{ h}\) podstawiam 1, pod \(\displaystyle{ S _{R} = 0,785}\)
pod \(\displaystyle{ S _{r} = 0,001256}\)
CZAS NIE MOŻE WYJŚĆ UJEMNY......... TAK MI SIĘ WYDAJE !
a4karo, Mógłbyś potwierdzić rozwiązanie ? Wydaję się w porządku.
-- 3 sty 2018, o 09:38 --