Różniczki
- Amon-Ra
- Użytkownik
- Posty: 882
- Rejestracja: 16 lis 2005, o 16:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tczew
- Pomógł: 175 razy
Różniczki
A w jaki sposób chcesz ją liczyć?
Jeżeli wykonałeś n pomiarów, to do obliczenia niepewności pomiaru wliczyć możesz zarówno systematycznie popełniany błąd maksymalny determinowany przez wartość podziałki elementarnej termometru, jak i efekty czysto statystycznego rozrzutu wyników pomiaru, wyrażane poprzez odchylenie standardowe:
\(\displaystyle{ u_{AB}(T)=\sqrt{u_{A}^{2}(T)+u_{B}^{2}(T)} \\ u_{A}^{2}(T)=(t_{n-1;\alpha})^{2}\frac{1}{n(n-1)}\sum_{i=1}^{n}(T_i-\overline{T})^2 \\ u_{B}^{2}=\frac{\Delta T^2}{n}}\)
Powyższe obowiązuje dla małej i bardzo małej próby, gdy \(\displaystyle{ n}\)
Jeżeli wykonałeś n pomiarów, to do obliczenia niepewności pomiaru wliczyć możesz zarówno systematycznie popełniany błąd maksymalny determinowany przez wartość podziałki elementarnej termometru, jak i efekty czysto statystycznego rozrzutu wyników pomiaru, wyrażane poprzez odchylenie standardowe:
\(\displaystyle{ u_{AB}(T)=\sqrt{u_{A}^{2}(T)+u_{B}^{2}(T)} \\ u_{A}^{2}(T)=(t_{n-1;\alpha})^{2}\frac{1}{n(n-1)}\sum_{i=1}^{n}(T_i-\overline{T})^2 \\ u_{B}^{2}=\frac{\Delta T^2}{n}}\)
Powyższe obowiązuje dla małej i bardzo małej próby, gdy \(\displaystyle{ n}\)